Суспільство (відео)

Весільні баталії: в Чернігові відомий ресторан не повертає молодятам довоєнного завдатку (Відео)

Весілля. Одне слово, але скільки всього воно в собі вміщає. Тут і надзвичайна любов молодят одне до одного, і безліч приємних святкових турбот. Кожна пара бажає для свого торжества найкращого. Так було й у Владислави з Чернігова. До війни вона з коханим планувала весілля мрії. Основним її пунктом було святкування в чудовому чернігівському ресторані «Градецький». Завчасно узгоджуючи дату та меню, ніхто навіть не міг подумати, що почнеться війна, тому пара без зайвих роздумів внесла потрібний завдаток. Утім, події 24 лютого круто скорегували мрії молодят і змусили відкласти весілля, а отже і забрати завдаток. Та зробити це виявилося не так просто.

«Повинно було бути весілля 4 березня. 4-5 березня, 2 дні. Ми бронювали цю дату. Віддали 1000 гривень 11 січня як завдаток. І 20 тисяч гривень – це було 20 лютого – як передоплату на продукти. І тепер нам їх не повертають. Весілля не було»,- Владислава Желдак, чернігівка.

Усі домовленості пара узгоджувала з адміністраторкою ресторану, втім, коли справа дійшла до повернення коштів, вона перенаправила їх до керівника закладу.

«Власниця бачила це все. Вона знає. Вона сказала, що будемо віддавати частинами це все. З кінця березня. Я навіть першою зателефонувала, спитала, а з них ніхто й не спитав: що будемо робити в цій ситуації? Просто не хочуть віддавати гроші», — Владислава Желдак, чернігівка.

Спершу пара погодилася на те, аби кошти почали повертати їм частинами. Однак після такої домовленості жодних зрушень процес не отримав.

«Від «ми будемо віддавати» – це десь кінець березня, початок квітня. Десь із квітня місяця. З початку. Вона казала спершу, що буде віддавати частинами, потім вона казала, що в неї немає коштів. Я чекала, терпіла, телефонувала, але вона була на заході, потім вона приїхала. Я вже не витримала й зустрілася з нею тут, у «Градецькому». Вона сказала, що зараз не має коштів, «давай я буду скидати тобі по 200 гривень щодня на картку?». Я почекала 7 днів, жодних зарахувань у мене не було. І я вирішила йти далі через поліцію», — Владислава Желдак, чернігівка.

Керуюча рестораном «Градецький» про заяву знає, знає вона і про те, що зобов’язана повернути кошти Владі. Утім, нічого, окрім обіцянок, дівчина наразі не бачила.

«У людей мало бути весілля. Була принесена сума завдатку, сума велика – 20 чи 21 тисяча, відповідні документи про прийом грошей є. Під час воєнних дій у нас був вчинений акт мародерства, був зламаний сейф, вкрали гроші. Відповідно, не лише та сума, яка там була. Коли все закінчилося, я повернулася, побачила цей факт, ми з цими людьми зустрілись, я їм пояснила, що я зможу виплачувати маленькими сумами. Стільки, скільки зможу, бо фактично плачу з власної кишені. Дівчина регулярно отримує на картку 200 гривень. Звісно, ми не відмовляємося. Ми не винні, що так вийшло», — Оксана Голубова – керівник ресторанно-розважального комплексу «Градецький».

Провини ресторану «Градецький» і справді немає. Втім, є певні юридичні зобов’язання, яких усі мають дотримуватися перед замовниками.

«Якщо зобов’язання не може бути виконаним, тобто не може захід бути проведеним з вини однієї чи іншої сторони або з незалежних від обох сторін причин. Тоді або це аванс, або це завдаток, кошти мають бути повернуті на вимогу замовника, тобто Влади», — Олександр Постой, адвокат

Зараз пара переживає складні часи – вони втратили житло під час бомбардувань Чернігова, Влада вагітна. Кошти завдатку родині як ніколи потрібні. Адже зараз для них 20 тисяч – оплата оренди квартири на чотири місяці.

«Відати всю суму я не можу, в зв’язку з тим, що в мене цієї суми просто немає. – Тобто замовники фактично отримують гроші на картку? – Так, на картку дівчинка отримує гроші, звісно, по 200 гривень. Можете в неї уточнити. – А як часто? Щодня? Щотижня? – Щодня», — Оксана Голубова – керівник ресторанно-розважального комплексу «Градецький».

Дівчина запевняє, що жодних коштів їй не перераховували. Наше прохання до ресторану надати докази – тобто квитанції щоденних платежів – було проігнороване. Якщо мирного врегулювання ситуації так і не відбудеться, єдиним варіантом для Влади залишатиметься звернення до суду.

Зараз кожен бізнес і кожна сім’я справді переживають складні часи. Втім, навіть у такі непрості моменти кожен повинен дотримуватися тих зобов’язань, які він на себе взяв. Ми не ставимо крапку в цій історії й обов’язково розкажемо вам, як вирішиться ця непроста ситуація.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button