Суспільство (відео)

Від минулого до майбутнього: Чернігів – кузня геніїв ІТ-галузі (Відео)

Упродовж останніх років сучасний світ переживає прорив у сфері інформаційних технологій, що відкриває нові горизонти для розвитку різних регіонів. Чернігів – історична перлина України, місто-герой, не лише зберігає свою культурну спадщину, а й активно впроваджує інновації в галузі IT. Роль інформаційних технологій у розвитку нашого міста стає важливою не тільки для економічного зростання, а й для вдосконалення якості життя місцевого населення. Та, як кажуть, усе велике починається з маленького. Так і в ІТ. Щоб стати професіоналом, звісно, треба навчатися.

«Перш за все визначитися, ким ви себе бачите в цій галузі. Чи ви йдете в розробку, чи проєктний менеджер, продуктовий або в маркетинг. Маркетинг в IT зараз дуже розвивається. Потім шукати курси для підкріплення ваших знань.

Дуже свідомо треба підходити до свого вибору, бо зараз дуже накачаний інформаційний простір, увійти в IT, робота в IT. Хоча насправді це дуже складна робота, потребує високої кваліфікації, сконцентрованості, знань і навичок відповідних.

Є люди, які проходять десятки співбесід, щоб отримати свій перший офер. Це буде складніше, ніж до повномасштабного вторгнення. Хоч і ринок найму трохи стабілізувався. Люди повинні розуміти, що курс на три місяці може й не допомогти отримати одразу те, чого хочете, важливо вдосконалюватися»,- Ольга Рись – координаторка кластеру.

Охочим спробувати себе в IT-сфері Ольга Рись радить відвідувати всі можливі воркшопи, лекції та заняття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мільйон гривень – на дитячі мрії: в громаді на Чернігівщині реалізують проєкти розвитку (Фото)

«Чернігівський IT-кластер – це соціальний проєкт. До карантину ми проводили офлайн профільні конференції: для розробників, для проєктних менеджерів. Це безкоштовні заходи для людей, котрі цікавляться станом справ і вдосконалюють себе.

Проводили на базі «Чернігівської політехніки», це наші стратегічні партнери. Ми дуже багато таких подій організовуємо і для студентів, і для свічерів, людей, які хочуть зайти в цю галузь.

Після того, як почалася повномасштабна війна, ближче до осені, ми провели дві онлайн-події, це була волонтерська конференція, як технології допомагають налагодити процес волонтерських команд.

Як технології змінюють процеси волонтерства і як технології змінюють перебіг війни, говорили і про зброю, і про обладнання.

Друга конференція була спрямована на інвестування в розробників, вони завжди потрібні. Це люди, на яких тримається чи продукт, чи команда»,- Ольга Рись – координаторка кластеру.

Максим Мельник, керівник одного з найбільших маркетплейсів у Казахстані, зазначив, що загалом розвиток IT в Україні набирає обертів, тож попит на спеціалістів різних сфер також значно виріс.

«Усі кажуть, що зараз важко знайти кохання, але це не пробували знайти фул стек розробника. Завжди актуально. В IT зараз користується попитом спеціальність розробника, тестувальника, але більш високого рівня.

У нас у суспільстві залишається патерн: найлегше ввійти в IT через тестувальника.

Ми бачимо за останній рік на сайті.

Бачимо цифри, 400 резюме. Тобто не все так просто.

Під час війни IT – одна з галузей, що показала зростання, ця сфера більш пристосована до онлайн. Ми розуміємо, що в суспільстві через війну є запит на віддалену роботу та високооплачувану. Якщо є попит, з’являється й пропозиція. Ми бачимо збільшення кількості спеціалістів і якісних, і не дуже, на жаль. Також шкіл, курсів, які підвищують цю компетенцію»,- Максим Мельник – керівник маркетплейсу.

Тож, як бачимо, Чернігів – це місто не лише багатовікової історії, а ще й кузня креативних ІТ-спеціалістів. Хто знає, можливо, саме з Чернігова буде черговий геній на кшталт Біла Гейтса, який здійснить надзвичайний прорив у сфері інформаційних технологій.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Іра Пономаренко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button