Суспільство (відео)

Відрізані від світу: мікрорайон Чернігова залишили без громадського транспорту (Відео)

Жителі мікрорайону Астра та вулиці Чудінова вимагають від міської влади скасувати зміни у русі 25-го автобуса. Люди обурені, що після скорочення маршруту вони майже відрізані від світу. Адже тут немає магазинів, аптек, лікарень. Уся інфраструктура розміщується на Шерстянці, куди 25-й тепер не доїжджає. Люди змушені ходити пішки, а дітям важко добиратись до школи навіть із Ціолковського, куди їде тимчасовий 41-й.

«У нас вулиця кілометр, мамочка йде цілий кілометр з одягненою дитиною, щоб дійти до траси, вилізти на Ціолковського, там добратися їй до дитсадка. Це мислимо? Ну, це ж немислимо. Кілометр вона дитину тягне. До школи – те саме. Там, між будинками у нас творення чудес на Шерстянці. І наркомани, і алкоголіки. Це першокласник повинен вийти на Ціолковського, пройти між будинками, де ходять усі оці, і вийти аж на ту сторону Шерстянки, щоб потрапити до школи», — жителька мікрорайону Астра Ольга Анатоліївна.

«Ні пішохідних переходів, зупинки, подивіться, які занедбані зупинки. Я взагалі не уявляю. Ліхтарів немає, нічого. Ми ходили до Черненка. Андрій Валентинович нам сказав: я особисто приїжджав, я там усе подивився. У вас там усе поряд, нічого ми змінювати не будемо. Ми лише зробимо вам освітлення. Добре, освітлення ви нам зробите, прекрасно. А що нам робити далі? Ми як чекали годинами маршрутку, так і далі чекаємо. Ми як відпустили дитину до школи, то сидимо й переживаємо, чи доїхала вона до тієї школи, чи повернулася з неї», — жителька вул. Чудінова Анастасія Грищенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Астрі з’явиться зебра з підсвіткою

В управлінні транспорту розповіли, що такі зміни пов’язані з тим, що жителі вулиці Дніпровської не могли виїхати через переповнений 25-й. Тому до того маршруту додали 41-й, який, за словами транспортників, повторює рух 25-го. Через це останній скоротили. Новостворений 41-й, кінцева зупинка якого визначена на Астрі, доїжджає тільки до готелю «Україна». Люди нарікають, що маршрут надто короткий, і жителі мікрорайону змушені добиратись до роботи з пересадками. Обурюють жителів Астри й інтервали руху.

«Перерва у цього 41-го, інтервал 40 хвилин. Діти чекають. Він їздить дуже незручно, неправильно. Зійшла 41-ша маршрутка з маршруту, ну і нехай. Замість 6 – 3, ну і нехай 3. А те, що люди чекають по 40 хвилин, це просто ненормально», — жителька мікрорайону Астра Валентина Макуріна.

«Раніше ходила маршрутка через усе місто. І люди у нас працюють, і у вихідні їдуть, і їдуть на інший бік міста. Ми теж хочемо, ми теж люди. У нас проживає 1 200 людей. Це чимала кількість, і ми хочемо, щоб інтервал руху становив 10 хвилин, як раніше до нас ходив 25-й маршрут», — голова вуличного комітету №40 мікрорайону Астра Людмила Ігнатенко.

У міському управлінні транспорту кажуть, що передбачений інтервал руху 41-го у пікові години – 10 хвилин, решту часу перерва між автобусами становить 20. Але не заперечують й того, що в разі поломки машини інтервал може збільшуватись. Тут кажуть, що поки що 41-й маршрут ще випробовують. І обіцяють врахувати скарги людей під час корегування руху.

«Будемо аналізувати, вивчати цю ситуацію і далі прийматимемо рішення. Можливо, 25-го зробити кінцеву на Астрі, а 41-й буде прямо їхати на «Хімволокно». Процедура – спочатку координаційна рада з транспортного забезпечення виносить ці питання і, якщо члени координаційної ради погодять ці питання, потім члени координаційної ради виносять це на виконавчий комітет. Після чого вже виконавчий комітет приймає рішення», — начальник управління транспорту і транспортної інфраструктури та зв’язку ЧМР Олександр Рижий.

Та скільки триватиме ця процедура – невідомо. Так само люди не знають, як довго ще їм доведеться чекати змін. Проте вони налаштовані рішуче. І в разі затягування перегляду їхніх скарг жителі мікрорайону готові перекривати проїжджу частину.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button