Суспільство (відео)

Відвідини Носівської ОТГ: Прем’єр Володимир Гройсман оцінив роботу громади (Відео)

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман відвідав Чернігівщину з робочим візитом. У рамках поїздки він побував у Носівській ОТГ, де завітав до дитячо-юнацької спортивної школи. Тут уже збудовано футбольний мінімайданчик зі штучним покриттям. Серед планів міської ради – зробити бігові доріжки та створити багатофункціональний майданчик. Аналогічні об’єкти планують зводити по території всієї громади. Прем’єр пообіцяв підтримати такі ініціативи.

«Є рівень обласних центрів, а райцентри та міста районного значення мало хто підтримує. Вони залишились самі по собі. Тому вчора я доручив уряду, ми зараз частину ДФРР і соцеконому переорієнтуємо на малі міста», — говорить Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр України.

Тут він поспілкувався з маленькими спортсменами та дізнався, що їм потрібно насамперед.

«Чого вам не вистачає для занять? – Форми, м’ячів. – Я передам усе протягом тижня».

Далі Володимир Гройсман відвідав відремонтовану центральну районну лікарню. Також поспілкувався з медиками та пацієнтами закладу. Завітав Прем’єр і до місцевого ЦНАПу, який уже на завершальній стадії будівництва.

«Тут буде 13 робочих місць. Семеро буде наших працівників. І ми укладемо договори: пенсійний фонд, земельні. Усі приходитимуть тут, на місці, не тільки для наших мешканців, а й для всіх, хто приходитиме», — розповідає Володимир Ігнатченко, голова Носівської ОТГ.

У місті є школа, яку не можуть добудувати вже 30 років. Активні роботи відновили лише після створення громади. Ще потрібно 16,3 млн гривень для їх завершення.

«Практично внутрішні роботи вже завершені. Залишились лише зовнішні роботи, фундаменти, ізоляція, фасади, тому що вони вже непридатні. Треба повністю обновити їх. І зовнішні мережі – каналізація, водопровід», — зазначає Михайло Ключкей, представник фірми-підрядника.

У фірмі-підряднику запевняють, що готові закінчити роботи за 2,5 місяці. Але, окрім півтора мільйона коштів громади, з Державного фонду регіонального розвитку мають виділити ще понад 14 мільйонів.

«Ми побачили, майже добудована школа, і ми допоможемо від держави її добудувати. Це буде означати, що тут буде нова українська школа з новою якістю освіти для наших дітей. Далі, як вивільняться додаткові приміщення, можна створити дитячий садочок», — говорить Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр України.

Володимир Гройсман ознайомився з оновленим машино-тракторним парком КП «Носівка-комунальник». Зараз підприємство обслуговує 20 тисяч жителів громади.

«Сьогодні ми можемо після снігопаду встати, почистити вулицю, викосити бур’яни, виконати ті завдання, які ставлять, їх маємо чим робити. І сміттєвоз зараз є, ми відкрили філію комунального підприємства в одному з населених пунктів – Володькова Дівиця. І завдяки міській владі придбали трактори і техніку. Людей посадили. До нього придбали обладнання», — розповідає Микола Ігнатченко, начальник КП «Носівка-комунальник».

Прем’єр встиг поспілкуватися і з місцевими жителями.

Сама ж громада існує з 2016 року. За цей час її мешканці встигли відзначити позитивні зрушення.

«Як нам живеться, добре живеться, дуже красиво, дуже добре живеться».

«Трохи дороги поремонтували, це вже дуже добре».

«Ну, дивіться, яку красоту нам зробили, квіти повішали, впорядковують місто, капітальний ремонт ось зробили дитячого відділення. Ну потрохи ж роблять, не сидять на місці».

«В садку дах міняли, вікна міняли. В лікарні дитяче відділення зробили. Недавно зробили. От дороги нас найбільше хвилювали… Дякуємо за те».

Голова громади Володимир Ігнатченко упевнений, що децентралізація є найефективнішим проектом уряду. За час існування власні надходження до бюджету тут зросли із 19 до понад 70 мільйонів гривень. Значно допомагають і народні депутати.

«Валерій Давиденко у Володьковій Дівиці побудував дитячий майданчик біля школи, активно долучається до всіх проектів, які реалізовувалися в будівництві мініполів, це теж його велика лепта в тому, що він підказав нам, куди звернутися – і вже 2 мініполя в нашій громаді є. Ще автомобіль для лікарів. Торік він допоміг, виділили кошти. Їх не було, щоб пересувалася і надавала послуги первинна ланка», — розповідає Володимир Ігнатченко, голова Носівської ОТГ.

Окрім цього, під час візиту Володимир Гройман також наголосив на тому, що пріоритетом уряду є надання громадам більшого числа повноважень. Саме тому з 1 січня 2020 року розпочнеться скорочення 50% райдержадміністрацій.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button