Суспільство (відео)

Війна за дорогу: в Чернігові велосипедисти стають перешкодою для автомобілістів (Відео)

Його робочий день проходить за кермом: 12 годин на добу таксист Володимир возить клієнтів. Зізнається, що міська дорога втомлює, бо останнім часом на ній побільшало нахабних велосипедистів.

«Слів мало, одні емоції, в більшості випадків поводяться некоректно і правил не дотримуються. Вони дуже багато створюють проблем на дорозі», — водій автомобіля Володимир.

Свого життя без велосипеда не уявляє чернігівка Марія. Двоколісним транспортним засобом керує понад 13 років. Вивчила всі правила і на чернігівських дорогах їх суворо дотримується. Але нарікає на водіїв автомобілів, бо ті зневажають велосипедистів.

«Автомобіліст проїхав дуже швидко і близько біля мене. У мене затремтіла рука. Колесо проїхало по бордюру – і я обличчям по тротуару, іноді я їду дорогою і не почуваюся повноцінним учасником дорожнього руху. Наприклад, якщо я їду по головній дорозі, а автомобіліст по другорядній, він може спокійно проїхати, ніби тут мене і нема», — водій велосипеда Марія.

«І водії автомобілів, і велосипедисти звертаються одне до одного з проханням бути чемними на дорозі, дотримуватися правил і головне – поважати всіх учасників руху. Та культура спілкування закінчується, щойно і ті, і ті водії опиняються разом на спільній дорозі. Війна за клаптик вільного шляху, головне – безпечного, ніяк не припиняється», — журналіст Яна Титенок.

Війну за місце на дорозі могла б припинити якісна велоінфраструктура. Та Чернігів поки що не зовсім зручний для велосипедистів. За останні роки в нас побудували всього шість велосмуг – на вулицях Преображенській, Пушкіна, Шевченка, Мазепи, Береговій і по проспекту Миру. Сьому велодоріжку будують по вул. Рокоссовського.

«Загалом на всіх ділянках, де планується проведення капремонту доріг, розглядається можливість влаштування велодоріжок, смуг чи велопішохідних зон. У перспективі плануємо поєднати всі райони міста мережею вело доріжок», — головний спеціаліст Чернігівського міського управління ЖКГ Дмитро Хажевскас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін затвердив Держпрограму безпеки на дорогах: що зміниться

Поки влада не підлаштувала інфраструктуру таким чином, аби усі учасники дорожнього руху не заважали одне одному, єдине, що може помирити водіїв – дотримання правил дорожнього руху.

«Наше прохання – чітко дотримуватися правил дорожнього руху, хоча б перечитати розділ шостий, щоб велосипедист чітко знав, що може робити, а чого не може робити. Якщо велосипедна доріжка є, то їхати велосипедною доріжкою 2:26 + 3:07 до водіїв авто – зважати та поважати велосипедистів, бо це повноправні учасники дорожнього руху і цього конфлікту в принципі не повинно бути», — прес-офіцер управління патрульної поліції в області Віталій Копистко.  

До речі, окремі правила існують для дітей: до семи років дозволяється їздити велосипедом лише на тротуарі, після 14-ти – вже можна виїжджати на дорогу. У патрульній поліції наголошують, що батьки повинні самі контролювати, чи знає їхня дитина, як правильно поводитися на дорозі.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button