Суспільство (відео)

Війна за музей: у Любечі історики борються за культурну спадщину (Відео)

Історико-архітектурний музейний комплекс «Древній Любеч» можуть закрити. Не так давно спільнота істориків області забила на сполох через таку ймовірність.

«Це думку таку розповсюджує наш голова Пінчук Сергій Іванович. Йому потрібен музей, тому що з ним не співпрацюють. Але за вісім місяців, ви бачили, яка ситуація в Любечі, – не зроблено нічого. Дороги які – бачите, лікарня закрита», — говорить Віталій Сердюк, заступник директора музею у господарській частині.

Мовляв, новостворена Любецька громада хоче взяти музей у своє підпорядкування, забравши його в обласної ради.

«Була така спроба. У нас пройшли вибори до територіальної громади. І прийшла абсолютно нова людина, і була ініціатива передати музейний комплекс на баланс громади», — розповідає Сергій Зарецький, заступник директора історико-археологічного музейного комплексу «Древній Любеч».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Старий Любеч у світлинах

«Я працювала в селищній раді і трішки знаю її доходи. Вони не дуже виросли. Той штат, який вони зараз роздули, вони його не утримають, не кажучи вже про музей», — зазначає Людмила Заліська, провідний економіст історико-археологічного музейного комплексу «Древній Любеч».

«Громада не в змозі буде утримувати. Тут єдиний вихід – тісна співпраця музею і громади», — наголошує  Анатолій Федорченко, науковий працівник історико-археологічного музейного комплексу «Древній Любеч».

Працівники музею впевнені – бюджет громади не потягне утримання музею. А це близько півмільйона гривень на рік, 12 співробітників. Хоча дійсно саме приміщення належить Любецькій громаді, і люди бояться, що вона використає його на власний розсуд.

«Приміщення музейного комплексу хотіли передати громаді під створення адміністративного центру для надання адмінпослуг», — говорить Олександр Заліський, науковий співробітник історико-археологічного музейного комплексу «Древній Любеч».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Любечі хочуть знищити музей

Сергій Пінчук, голова громади, спростовує всі побоювання працівників музею і жителів Любеча.

«Жодного конфлікту немає. Зовсім нічого немає. Це просто чутки. У нашій громаді все добре, ми ні з ким не сваримось», — запевняє Сергій Пінчук, голова Любецької об’єднаної громади.

І говорить про співпрацю та далекоглядні плани, згідно з якими «Древній Любеч» не лише не закриють, а навіть піднімуть його статус.

«Ми сідаємо за стіл переговорів, у нас є ідея створити з цього музею заповідник державного значення», — говорить Сергій Пінчук, голова Любецької об’єднаної громади.

Самі ж працівники музею вже сьогодні без діла не сидять – самотужки вибивають фінансування, ремонтують кімнату за кімнатою. А вже цього року має реалізуватись виграний у Європейського союзу міжнародний грант для відкриття сучасного фондосховища відкритого типу та інтерактивної ігрової музейної кімнати для дітей.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Цей злочинець окрім того аби кинути державу та людей на гроші не робитиме нічого! Слава його — кримінальний автгорит і що він робить на керівній посаді незрозуміло!

  2. А как фамилия директора музея? Наверное тоже Залиский? (((: Похоже на коррупцию и кумовство или фамилия Залиский очень популярна в Любече.

Back to top button