Суспільство (відео)

Високі підбори чи тонка підошва: лікарі розповіли про наслідки неправильного взуття для жіночих ніжок (Відео)

Спершу легка втома, потім біль, а потім операційний скальпель: до таких страшних наслідків може призвести невдало підібране жіноче взуття.

Катерині – 30 років. Не так давно вона перестала носити улюблені високі підбори – від 11 сантиметрів.

«Звісно, втомлюються, але вибираєш щоразу каблучок, щоб було зручно але, звісно, якщо на заходи, то ходиш на найвищому та найкрасивішому», — жителька Чернігова Катерина.

Втома – це найменша шкода, яка загрожує жіночим ніжкам після ходіння на високих підборах. Таке взуття шкодить стопі настільки сильно, що операція, за словами лікарів, практично в усіх випадках неминуча.

«Постійний больовий синдром і майже в усіх випадках закінчується оперативним лікуванням», — лікар-ортопед-травматолог Олексій Присмицький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В управлінні охорони здоров’я прокоментували ситуацію з дитиною, хворою на туберкульоз

За словами ортопеда-травматолога Олексія Присмицького, не варто тривалий час носити високі підбори, адже вони розбивають колінні суглоби і деформують жіночу стопу. У 40-50 років вам діагностують артроз і покладуть на операційне ліжко.

«Якщо жінка носить вузьке взуття, воно спричиняє викривлення першого пальця, так званий галюс вальгус, як у народі кажуть, що кісточка виросла. Друге – це проблема з плесно-фаланговими суглобами, тобто запалення плесно-фалангових суглобів. По-третє, діагностуємо бурсит першого плесно-фалангового суглоба. Якщо вузьке взуття і якщо високі підбори, шпильки, наприклад, то відбувається молотоподібна деформація другого і третього пальця, це якщо про стопу», — лікар-ортопед-травматолог Олексій Присмицький.

Нині на прийом до лікаря приходить дуже багато жінок, які зловживали високими підборами. Тепер дівчатам уже боляче зробити бодай крок на тонкій підошві. Ортопед-травматолог каже, це гіпотрофія ахіллового сухожилля.

«Гіпотрофія ахіллового сухожилка,  якщо жінка носить підбори дуже часто, вона потім не зможе на нормальній платформі носити взуття, буде важко і буде проблема з тим, що вона не зможе нахилитися та доторкнутися до своїх пальців», — лікар-ортопед-травматолог Олексій Присмицький.

Підбори від 2,5 до 5 см не нашкодять жіночим ніжкам, каже лікар. Якщо вищі, то взувати їх бажано всього кілька разів на тиждень, на роботі краще перевзуватися, аби дати ногам відпочити.

«Зараз така тенденція – носити відкрите взуття без каблука, без супінатора, плоска підошва. З плоскою підошвою розвивається поздовжньо-поперечна плоскостопість у дівчат і виникають захворювання кістково-м’язової системи», — лікар-ортопед-травматолог Олексій Присмицький.

До речі, шкода від високих підборів буде не така велика, каже лікар, якщо жіноча стопа вже сформована. Тож дівчатам до 20 років ортопед-травматолог радить відмовитися від високих підборів взагалі.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

5 коментарів

  1. Може хтось підкаже де працює зараз цей лікар? Раніше він працював у міській лікарні номер 4, а зараз?

  2. Може хтось підкаже де працює зараз цей лікар? Раніше він працював у міській лікарні номер 4, а зараз?

Back to top button