Суспільство (відео)

900 тисяч доларів на розвиток: 10 громад Чернігівщини стали учасниками міжнародної програми (Відео)

10 громад Чернігівщини вперше стали учасниками програми DOBRE. Їх оголосили в Чернігівській облдержадміністрації. Програма працює з 2016 року та має на меті підтримувати громади в реформі децентралізації.

«Ми підтримуємо їх, щоб вони краще справлялися зі своїми новими повноваженнями, які вони отримали в реформі децентралізації. Краще надавали послуги своїм громадянам, сприяли економічному розвитку. І ефективніше використовували ресурси, які є на місцях»,- Юлія Єсмуханова, заступниця керівника програми DOBRE.

«DOBRE вже закінчує роботу в сімох інших областях, здобули великий досвід у наданні допомоги для громад. Ми завжди хочемо допомагати нашим партнерам, щоб визначити важливі питання і потім співпрацювати, щоб їх вирішити»,- Браян Кемпл, керівник Програми DOBRE.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Гаряча» лінія голови Чернігівської ОДА: Анна Коваленко обіцяє почути кожного (Відео)

Тепер до програми долучилися Чернігівська, Чернівецька та Запорізька області. Загалом це 25 громад. Співпраця з переможцями розпочалася ще в грудні минулого року. Підписано меморандуми.

«Починаємо зі стратегічного планування. Потім уже беремося за планування покращення послуг, за планування місцевого економічного розвитку. І будемо фінансувати пріоритети з цих планів, які вийдуть на кінець планування. Ми плануємо загалом витратити приблизно 900 тисяч доларів на громади Чернігівщини для впровадження різних проєктів за різними напрямами»,- Юлія Єсмуханова, заступниця керівника програми DOBRE.

Проєкти реалізовуватимуть шляхом співфінансування. Громади мають надавати від 30% зі свого бюджету.

«Наступні два роки ми сподіваємося на плідну співпрацю. У співфінансуванні з нашим міським бюджетом ми маємо намір реалізувати низку проєктів, зокрема щодо покращення комунальних послуг, проєкти з благоустрою, ми хочемо оновити центральний парк відпочинку, оновити вуличне освітлення й облаштувати громадський простір у різних мікрорайонах міста»,- Олександр Кодола, голова Ніжинської міської територіальної громади.

«Зараз місцеве самоврядування переживає певні процеси реформації. Вони потребують додаткових знань і умінь. І після перших зустрічей із програмою DOBRE ми розуміємо, що вони суттєво нам у цьому допоможуть. Щоб ми навчилися правильно управляти своїми ресурсами. І друга важлива складова – це інфраструктурні речі. Це водогони, облаштування парків. Особливо цікавий проєкт розвитку молодіжного простору»,- Володимир Куніцин, голова Коропської територіальної громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Природний відбір»: у Чернігові припинить роботу міська лікарня №1 (Відео)

«Програма DOBRE дає громадам, зокрема таким невеличким, як наша, здобути нові знання, досвід. Дає кошти на реалізацію соціальних проєктів та інше. Плани щодо пасажирських перевезень, молодіжних рад, молодіжного простору, соціального розвитку»,- Лариса Шовкова, тупичівський сільський голова.

Відбір громад-переможців відбувався у 4 етапи. Спершу було 96 громад. До фіналу вийшли ті, хто продемонстрував свою готовність працювати.

«Я щиро пишаюся територіальними громадами Чернігівської області, які проявили високий рівень професіоналізму в комунікації з міжнародними партнерами, готовності вчитися»,- Анна Коваленко, голова Чернігівської ОДА.

У результаті зустрічі відбулося урочисте підписання меморандуму Програми USAID DOBRE із Чернігівською ОДА.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button