Суспільство (відео)

Вугільна мафія на Чернігівщині: корупційне свавілля триває (Відео)

Мена, Талалаївка, Городня, Прилуки. Резонансні «вугільні» тендери з ознаками корупції хвилею котяться по Чернігівщині.

Відкрите кримінальне провадження за фактом розкрадання бюджетних коштів на тендерах із вугілля не завадило ТОВ «Сіверпромбуд» знову взяти участь у «вугільному» тендері. Тепер уже на Борзнянщині.

Найбільш цинічним є те що вугілля, яке поставляється в школи і дитячі садки є дуже низької якості.

«Сіверпромбуд» стало правонаступником раніше «закритих» правоохоронцями приватних підприємств «Міжрайпаливо» та «ПСВ». «Ниточки» від усіх цих шахрайських організацій ведуть до підприємця Федора Лозяна, якого і називають ініціатором «вугільних» афер в області. Адже суми там крутяться чималенькі.

— Закупівля вугілля – це завжди непроста закупівля. Очікувана вартість закупівлі – два мільйони двісті шістдесят дві тисячі п’ятсот гривень, — говорить Мусієнко Віра Миколаївна, секретар комітету з конкурсних торгів.

Діяльність чернігівської «вугільної тендерної» мафії можна було побачити на прикладі відділу освіти Козелеччини, де керівнику комітету з тендерних торгів Сергію Стасю довелося писати заяву до поліції на запеклого ворога децентралізації та прихильника тіньових оборуток голову Козелецької РДА Володимира Шведа через його неправомірний тиск на тендерний комітет.

— Ми розпочали процедуру закупівлі вугілля кам’яного марки ДГ 13-100, але, на жаль, визначити переможця ми не можемо, тому що йде тиск з боку голови Козелецької РДА, що тендер був відмінений. А в разі невідміни торгів голова сказав, що буду звільнений із займаної посади, — стверджує Сергій Стась,  керівник комітету з тендерних торгів, начальник відділу освіти Козелецької РДА.

Журналісти ЧЕline спробували дізнатись, як чергові організатори тендеру – відділ освіти Борзнянського району, – реагують на участь у конкурсі «одіозного» підприємства з кримінальним шлейфом.

— Господи. Ви мене втомили. Я більше з вами не розмовляю. До побачення, — Мусієнко Віра Миколаївна, секретар комітету з конкурсних торгів.

Така «гостинність» не єдине, що здивувало під час проведення тендеру. Бухгалтер відділу освіти, а за сумісництвом і голова тендерного комітету Юрій Шило, який офіційно на лікарняному, саме в день тендеру захотів погостювати на роботі.

— Шило Юрій Валентинович?

— Це голова комітету конкурсних торгів, — повідомила Віра Мусієнко.

— А він?

— Але він на лікарняному. Його не буде. Він на процедурі розкриття не буде.

— Зайшов на своє робоче місце. Десь може якісь порядки навести, — сказав хворий голова тендерного комітету Юрій Шило.

— Саме в  день, коли тендер проходить?

— Ну, так вийшло, що я вчора тільки в лікарні в Чернігові знаходився.

На цьому збіг випадковостей не закінчився. За дивних обставин крім «хворого» голови тендерного комітету, на процедуру розкриття завітав тільки єдиний представник із чотирьох учасників тендеру – керівник ТОВ «Сіверпромбуд» — Станіслав Бабко.

Решта три учасники тендеру напевно, як це водиться у корумпованих схемах виконували роль статистів, тому і з’являтись на засідання тедерного комітету для них не було потреби.

Переможець як завжди відомий фірма Федора Лозяна — ТОВ «Сіверпромбуд». Та саме пан Бобко з цієї фірми і став ініціатором перешкоджання журналістській діяльності. Після його прохання члени комітету одноголосно позбавили журналістів можливості фіксувати конкурсні документи.

Юристи ж стверджують зовсім протилежне, вважаючи, що борзнянські чиновники все-таки порушили законодавство. Адже ніхто не має права забороняти журналістам знімати процес тендеру.

— Українське законодавство не забороняє проводити відеозйомку під час розкриття тендерних пропозицій, зокрема проводити зйомку тендерної документації, члени тендерного комітету, забороняючи журналістам знімати на фото- або відеокамери – фактично порушують українське законодавство, — запевняє Олександр Постой, юрист.

Реагуючи на це грубе порушення з боку тендерного комітету, ми звертаємося до правоохоронних органів, з вимогою відкрити кримінальне провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності. Закривати очі на таке свавілля і мовчати – ми не маємо ні морального ні професійного права.

Щодо Станіслава Бабко, то його красномовство кудись зникло, коли ми запитали його про відкрите проти його компанії кримінальне провадження і факти постачання неякісного вугілля та підробку тендерних документів.

— Коли ідуть звинувачення саме на вашу фірму, то мають бути обґрунтування цього. Якщо немає обґрунтувань, то звинувачення приймаються.

— Без коментарів, — Станіслав Бабко, керівник ТОВ «Сіверпромбуд».

Всього на тендері було відкрито чотири пропозиції. Позмагаються в можливості поставити 904 тони вугілля до шкіл Борзнянщини компанії з Дніпропетровщини ПП «Восток-Сервіс» та ПП «Вагра», ПП «ТОВ Максі» з Ніжина та сумнозвісне прилуцьке ТОВ «Сіверпромбуд».

Цікава позиція людей, які розподіляють понад 2 мільйони бюджетних коштів. Будемо сподіватися, що чиновники з райдержадміністрацій усе-таки розуміють моральну і правову відповідальність за прийняті ними рішення й особисті інтереси не ставлять вище інтересів громади.

А від правоохоронців ми чекаємо миттєвої реакції на цинічний випадок перешкоджання журналістській діяльності членами тендерного комітету у Борзнянському районі та перевірку посадових осіб Борзнянської РДА до коррупції в тендерних закупівлях.

Звертаємося до посадових осіб Чернігівської ОДА швидше переводити всі закупівлі через систему Prozorro, інакше ми будемо реагувати на всі подальші липові тендери де крадуться бюджетні кошти.

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Вообще офигевшие уже за хвост поймали Лозяна, и все равно решил опяь грабить детей и стариков, а путь замерзнут за-то пару лямов себе в карман положет (
    Поражает меня «прозорость» єтой махинации (
    садить таких тварей надо , а лучше из страны выкидывать , пусть другим жизни портят

  2. Не напрягайтесь. «Северпромбуд» — известные угольные аферисты. Они уже несколько лет как подмяли под себя все тендеры в области. Удивительно, что хоть кого-то к этой шайке подпустили. Их точно крышуют из Киева, иначе такой беспридел не смогли бы они творить.

Back to top button