Суспільство (відео)

«Я йому всю душу віддавав, а він зараз алкоголік і бандит»: як правильно виховувати дитину (Відео)

Як запевняє народна мудрість: «Усе не від харчування, а від виховання». Саме виховання в родині, школі, соціумі і робить із нас тих, ким ми є. Як говорять психологи і мами, виховання дитини – процес індивідуальний, у кожного – зі своєю цікавинкою.

«Єдине правило – потрібно поважати свою дитину так, як дорослу людину. І розуміти, що її потреби та бажання такі ж, як і в мене. І вони дуже часто не збігаються з моїми. Дитині іноді хочеться зовсім іншого», — Віра, мама.

«Як мати двох уже дорослих синів можу сказати, що дітей треба виховувати, інколи суворо. Частіше обіймати, бо якщо цього не робити, то дитина виросте дуже жорсткою», — Наталія, мама.

Важливо знайти, як кажуть, золоту середину між покаранням і батьківською любов’ю. Адже переборщивши з останньою, можна також мати жахливі наслідки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: для виховання 9-х дітей головне – любов і повага в сім’ї

«Я скажу, як я виховував. Я душу віддавав. А зараз це алкоголік, бандит. Грабує. Це страшно.  Виховання повинно бути тільки в праці. Я його звільняв від роботи. Сам працював усе життя», — Ростислав Федорович, чернігівець.

Як кажуть психологи, найкращий час для виховання – вік до шести років. Найкраща форма виховання – це діалог.

«Почати з простого спілкування, коли ти опускаєшся до дитини і кажеш, що готовий послухати, але хочеш, щоб і вона почула. Тому що покарання – це вже надзвичайний крок, воно означає, що на дитину вже немає впливу», — Олена Гірченко, психолог.

Важливо, щоб у родині були встановлені правила, зрозумілі для дитини. І підтримували їх виконання як батько, так і мама.

Пересічні ж містяни в більшості – за лояльне виховання.

—  Їм якось треба пояснювати. Це не можна, те – можна. Їх треба вчити.

—  Ми не хочемо дуже пригнічувати її особистість. Бо потім дитина може стати зашуганою.

За словами психолога, найбільше можна дати дитині, поки та не пішла до школи, тобто в інший соціум, який має вже свої правила. Що стосується підліткового віку, то там виховання як такого вже немає, а відбуваються процеси соціалізації та взаєморозуміння.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button