Суспільство (відео)

Як терористи маскують вибухівку та що робити в разі її виявлення: в Чернігові провели спецурок для школярів (Відео)

За минулий тиждень у Чернігові двічі евакуювали дітей зі шкіл міста через повідомлення про замінування. Наша область не перша, де останнім часом спостерігаються такі випадки. Тому піротехніки Управління ДСНС Чернігівщини провели онлайн-урок із мінної безпеки для учнів і педагогів Чернігівської школи №33. Учасників навчального процесу ознайомили з макетами вибухонебезпечних предметів і розповіли, як діяти в разі їх виявлення. Особливу увагу зосередили на сучасних боєприпасах, що можуть використовуватися під час терористичних актів.

«Сучасні боєприпаси можуть бути зроблені з будь-чого. Це може бути вогнегасник, із якого стирчать 2-3 проводи. Це може бути термос для чаю. Може бути коробка, з неї також виходять проводи. У жодному разі не треба це чіпати. Слід одразу сповістити нашу службу і службу «102» Нацполіції»,- Михайло Ільєв, начальник групи піротехнічних робіт та підводного розмінування, майор служби цивільного захисту Управління ДСНС Чернігівської області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти розповіли, як діяти у випадку замінувань

Рятувальники розповіли і про вибухонебезпечні предмети, що використовувалися у війнах минулих часів і можуть траплятися зараз. Михайло Ільєв наголосив, що у жодному разі не можна брати такі предмети в руки. Треба зупинитися, подивитися, щоб навколо більше нічого подібного не було. Відійти на безпечну відстань і позначити це місце. Далі варто сповістити дорослих і зателефонувати на номери «101» та «102».

«Ручна граната Ф-1. Радіус розльоту осколків до 200 м. Перед вами також є граната РГО, радіус розльоту осколків до 25 м. Є саморобні гранати, що переробляються з підствольних механізмів. Протипіхотна міна ПНМ-2, що заборонена Женевською конвенцією, бо вона повністю в пластиковому корпусі, і під час роботи саперів на мінних полях її дуже важко відшукати, тому що мало металевих предметів. Не кожен металодетектор може їх знайти»,- Михайло Ільєв, начальник групи піротехнічних робіт та підводного розмінування, майор служби цивільного захисту Управління ДСНС Чернігівської області.

Також сапери відповідали на численні запитання дітей. Захід був організований у межах Всеукраїнського уроку з мінної безпеки. В управлінні ДСНС області зазначили, що подібні онлайн-зустрічі з учнями та студентами проводитимуть і надалі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button