Суспільство (відео)

Як у Кіптівській громаді оптимізували школи (Відео)

Чотири школи в Кіптівській об’єднаній громаді нині повністю оновлюються.

Майже в усіх замінені вікна та двері, реконструювали й систему опалення, а також створили сучасний комп’ютерний клас в опорній прогресівській школі.

Це вдалося здійснити завдяки українсько-китайській програмі, на яку уряд виділив кошти. Техніку завезли лише до опорних шкіл, а за рахунок місцевих бюджетів мусять доукомплектувати класи.

— Продовжуємо ми, дообладнуємо мультимедійними дошками, щоб діти могли навчатися у форматі спілкування, — Станіслав Пузир ний, начальник відділу освіти Кіптівської ОТГ.

Технічне оснащення, а також тепло – це головне, на що звертає увагу голова Кіптівської громади Володимир Кучма. Минулого року одну малокомплектну школу в Кітях закрили. Ще одну – в селі Вовчок – оптимізують цього року. Там учнів зовсім мало, а приміщення велике. Ще одну школу від оптимізації врятували самі селяни.

— Для того, щоб не закрити школу, є комплект 25 дітей, — Володимир Кучма, голова Кіптівської ОТГ.

Не оптимізують цю школу. Новошляхівська загальноосвітня школа хоч і виховує лише шістдесят учнів, та вона унікальна. Розмістилася аж на двох гектарах землі.

— Оце декоративна зона.  Там ще є теплиця, де ми вирощуємо для дітей городину, лікарський свій чай, — Микола Білогруд, директор Новошляхівської школи.

Минулого року за гроші громади тут відремонтували дах і встановили металопластикові вікна. Змінили дизайн і в їдальні. Тепер перед обідами діти занурюються в казку, вона посилює апетит. А в подальші роки кількість школярів тут може зрости, адже з 1 січня в громаді запровадили нову програму. Народжуваність стимулюватимуть одноразовою матеріальною виплатою в двадцять тисяч гривень.

Ще статті по темі

Back to top button