Суспільство (відео)

Ялівщину пустять «із молотка»: величезний шматок землі біля «Голлівуду» може піти під забудову (Відео)

Відібрати в дітей і пустити на аукціон у приватні руки. За словами громадських активістів та й самих представників муніципалітету, саме таким шляхом може піти Центр дитячо-юнацького туризму – огороджений шматок зеленої зони Ялівщини, що біля «Голлівуду».

«Міський голова Владислав Атрошенко звернувся до депутатів, що влада має задум продати будівлю оцього Центру, який, за його словами, дуже дорого обходиться міському бюджету. Зокрема, цифра становить 600 тисяч на рік», — Олександр Гашпар, громадський активіст.

Це 50 тисяч на місяць, для порівняння: заробітна плата одного міського голови – 62 тисячі на місяць. Пріоритети міської влади не в бік здорового виховання молоді очевидні.

«Це те місце, де діти можуть отримати максимальне задоволення без мінімальних затрат. Тут є всі умови, в яких вони можуть розвиватися, щось пізнавати та чогось навчатися. Це єдине місце у нашому місті, де є можливість цим займатися», — Володимир Шарий, керівник гуртка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переможниця конкурсу на посаду директора КЗ «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» розповіла, над чим працюватиме насамперед

Перші кроки для позбавлення міста цього «тягаря», за словами активістів, будуть зроблені вже на найближчій сесії. До будівлі Центру «прикріплять» три з половиною гектари огородженої землі.

«Виноситься питання про надання дозволу Фонду комунального майна ЧМР щодо відведення земельної ділянки приблизно площею 3,5 га для обслуговування будівлі Центру туристичної й оздоровчої роботи з дітьми та молоддю», — Олександр Гашпар, громадський активіст.

Більше того, одну з безкоштовних локацій для активного здорового дозвілля та можливості відірватися від шкідливих звичок і гаджетів можуть накрити бізнес-інтересами. Ця територія фактично і є регіонально-ландшафним парком.

«Станом на липень 2021 року ця територія мала входити, згідно з проєктом землеустрою, який розроблений і який із зрозумілих причин не погоджує управління земельних ресурсів та управління архітектури ЧМР… ця земельна ділянка входить до меж РЛП «Ялівщина», — Олександр Гашпар, громадський активіст.

У Фонді комунального майна, який і відає об’єктом, не приховують варіантів різних сценаріїв щодо подальшої долі Центру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ялівщина» змінить свої межі: обласна влада пообіцяла створити повноцінний парк без участі «міста» (Відео)

«На сьогодні розглядається питання, яка подальша доля. З огляду на те, що об’єкт дійсно використовується для занять із дітьми туризмом, то розглядається питання або подальшої реконструкції, або… можливо, будуть громадські слухання щодо подальшого утримання об’єкта… якщо буде визначено, що треба відмовитися від подальшого використання… якщо депутати ухвалять рішення щодо приватизації, то зазначений об’єкт буде приватизовано», — Олексій Єпінін, директор Фонду комунального майна ЧМР.

У самому Центрі, який на розвиток в останні роки не отримував ані копійки, ситуацію коментують без ентузіазму, адже розуміють, що не можуть конкурувати з симбіозом влади та бізнесу.

«Такий ласий шматок землі, який у центрі міста. Ось поряд «Голлівуд». Це рекреаційна зона, зараз зв’язана транспортом. І вона дуже цікава та доступна для всіх шкіл міста. А зараз іде тенденція, щоб це скоротити, закрити та побудувати тут не знаю що», — Володимир Шарий, керівник гуртка.

Критично сприймають забудову Ялівщини й чернігівці.

«Ялівщину не можна продавати. Де будуть люди прогулюватися? Зараз продадуть, а далі на забудову пустять».

«Погано. Тому що хочу, щоб була зелена зона».

Проте без активної позиції громадськості місце, яке щорічно навчало і навчає приблизно п’ять тисяч дітей, може канути в Лету, не витримавши наступу «асфальтно-бетонних» інтересів.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button