Суспільство (відео)

«Ялівщину» знову хочуть забудувати: екоактивісти назвали тих, хто прагне зруйнувати зелену зону Чернігова (Відео)

Регіональний парк «Ялівщина» досі балансує на межі існування. Головні перепони для його остаточного визначення чинить міська влада, яка не погоджує меж парку, а отже робить його вразливим до відрізання ласих шматочків або ж повного знищення.

«Міська влада. Вони хочуть її забудувати», — Любов Потапенко, чернігівська журналістка.

«Проблема меж. Якщо немає меж, то триває забудова. Вона завжди буде», — Юрій Карпенко, завідувач кафедри екології й охорони природи НУ «Чернігівський колегіум ім. Т. Г. Шевченка».

«У 2016 році був розроблений проєкт встановлення меж, який до цього часу не погодило управління земельних ресурсів та архітектури і містобудування міста Чернігова», — Володимир Свердлов, директор РЛП «Ялівщина» 2015 – 2020 рр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ялівщина поповниться шістьма різновидами нових дерев

РЛП «Ялівщина» – це унікальний парк усередині міста, площею майже 170 гектарів. Таких, за словами екологів, в Україні лише два.

«Якщо брати Ялівщину, то в Україні лише два такі парки. Це «Ялівщина» в Чернігові та «Знесіння» у Львові», — Юрій Карпенко, завідувач кафедри екології й охорони природи НУ «Чернігівський колегіум ім. Т. Г. Шевченка».

Раніше вже були спроби міської влади створити замість регіонально-ландшафтного парку, котрий належить до природно-заповідного фонду, простий лісопарк, що дав би можливість кроїти цю зелену зону як заманеться.

«Це знесення дерев, прокладання доріг, комунікацій», — Володимир Свердлов, директор РЛП «Ялівщина» 2015 – 2020 рр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ландшафтному парку «Ялівщина» розвішують пастки для короїдів

Останні спроби похазяйнувати в «Ялівщині» були орієнтовно рік тому. Чернігівські можновладці хотіли прокласти тут водогін.

«Без жодних погоджень був розроблений проєкт реконструкції водогону. Замовником виступало управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради. Цей проєкт на початковому етапі передбачав знесення на території Ялівщини приблизно 80 дерев сосни, встановлення 24 заглушок і прокладання територією Ялівщини самого водогону», — Володимир Свердлов, директор РЛП «Ялівщина» 2015 – 2020 рр.

Екоспільнота відстояла. Водогін пустили вздовж асфальту. Проте, за словами екологів, спроби «тиску» на «Ялівщину» можуть продовжитися. Наразі баланс забезпечується обласною владою, яка й відає комунальним закладом РЛП «Ялівщина», що розташований на території міста. Проте, на думку екоактивістів, після найближчих виборів, на жаль, ситуація може змінитися – й унікальна цікавинка Чернігова може бути знищена.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button