Суспільство (відео)

З кувалдою та пензлями: чернігівці протестують проти новобудови біля парку (Відео)

«Побачив в інтернеті, що буде сьогодні суботник. Взяв із собою свій інструмент», — голова цивільного корпусу «Азов» Павло Муравейко.

Суботником чоловік називає мирну акцію протесту проти будівництва багатоповерхівки біля самісінького Березового Гаю. Кувалду Павло прихопив аби дістати капсулу з бетону.

Нагадаємо, 12 жовтня в урочистій атмосфері керівники області та міста закопали горезвісну капсулу та оголосили початок будівництва 10 поверхового будинку по вулиці Пухова. 14 квартир у цьому будинку мали б отримати учасники АТО. Та чернігівці, що живуть навколо парку мають власні думки з цього приводу.

«Ця ділянка – ласий шматочок , паркова зона, елітний район, комунікацій – Епіцентр, тролейбус , школа, садочок. Це було тільки питання часу коли тут захочуть щось збудувати», — організатор мирної акції протесту Сергій Безбородько.

«Ми і літом, і взимку постійно тут гуляємо, тому що тут майданчик і гірки. По-друге у мене дитина ходить до садочку №4  — паркан почали ставити впритул – це хоч дитину забирай з садочку.  Я живу у цьому домі 38 років , але оце щоб таке вигадати, чия це голова до цього додумалась. Тут діти, зима наступає – катаються», — мешканка мікрорайону Арина Бурба.

Більше того, люди не вірять, що квартири отримали б рядові учасники АТО.

 «Мій чоловік атовець – він отримає її? Ні. Півтора роки пишемо, не можемо отримати землю», — мешканка мікрорайону Арина Бурба.

«Всі ці політики  , які прикриваються хлопця, що служать у гарячих точках, вони повинні отримувати житло, але не в такий спосіб», — учасник АТО Василь Крилов.

« Пішла мода на атовців , фішка така – щось відбувається треба притягнути якогось хлопчика у формі, краще з медалями, який розкаже сльозливу історію. Це спосіб маніпуляції і спекуляції. Я проти, щоб атовцями прикривали подібні будівництва», — учасник АТО Павло Славінський.

Громадські активісти кажуть, оборудки із виділенням цих земель почались ще у січні 2014 року. Тоді депутати міської ради виділили ділянки біля парку для будівництва житла працівникам СБУ.

«Згідно з генеральним планом та планом зонування Чернігова очевидно, що ці земельні ділянки заходять на територію рекреаційної зони. Управління архітектури не мало права погоджувати виділення цих ділянок під будівництво», — громадський активіст Олександр Гашпар.

Взимку 2016 року ці землі вже обласна адміністрація передала  ці ділянки до управління капітального будівництва ОДА.

«Влада і міська, і обласна мовчать, що 1 вересня виконком надав дозвіл на будівництво 3х будинків, тобто 14 квартир зі 360. Друга земельна ділянка доходить до дороги Пухова. Наслідки були б відповідні – ця зелена зона перетворилася б на автостоянку мешканців цих будинків», — громадський активіст Олександр Гашпар.

Аби захистити свій парк – чернігівці ще вчора паркан повалили , сьогодні ж знесли дошки до купи. На одній з секцій паркану створили справжній арт-об’єкт з дитячих малюнків. А  Мами з візочками влаштували своєрідний парад – обійшли разом з власними дітьми навколо Березового Гаю. Та видовищною подією цього дня стало діставання капсули з бетону. Більше півгодини активісти без зупинок працювали кувалдою.

І нарешті ціль досягнута. Під загальні крики «ганьба» з капсули дістали листа.

Монети, які традиційно були вкинуті у капсулу чиновниками та забудовником, громада назвала «відкупними». Їх із радістю позбирали діти.

За всім, що відбувалось здалеку спостерігали патрульні поліцейські.

«Ми побачили, що тут багато людей, вирішили під’їхати і подивитись, що тут все гаразд. Якщо тут все гаразд, ми поїдемо далі патрулювати, через деякий час можливо повернемось», — лейтенант поліції Олексій Масієнко.

На акції протесту жодного представника виконавчої влади чернігівці так і не помітили. Люди в свою чергу звертатимуться до мера міста Владислава Атрошенко із вимогою повернути землі у власність громади. Що думає з цього приводу сам забудовник дізнаємось вже наступного тижня.

А поки відвойовану частину парку люди озеленяють – тут активісти посадили «вартових» Березового Гаю – дві берези, а також алейку вишень та горіх.

Ще статті по темі

Back to top button