Суспільство (відео)

Жити поряд із країною-агресором: що робитимуть для безпеки Чернігівщини (Відео)

Безпековий Форум «Україна 603,7» провели в Чернігові. Цифра в назві символічна. Це – загальна площа держави разом з окупованим Донбасом і Кримом. Форум уже охопив південь, захід і схід країни. Побували в Маріуполі, Херсоні та Ужгороді. Тут розглядали проблеми, пов’язані з російською агресію, з різноманітними економічними питаннями, інформаційною безпекою. Чернігів став четвертим регіоном, у якому обговорили питання Північної України.

«По-перше, це кордон із Білоруссю. І це дуже важливе питання, дуже багато питань пов’язано з міграцією, працевлаштуванням, які тут є можливості для людей, котрі живуть саме в цьому регіоні. Наскільки вони почуваються соціально й економічно захищеними. Я говорю і про роботу, і про різні соціальні пільги. Люди мають почуватися тут, що вони, в принципі, соціально захищені»,- Єлизавета Ясько, народний депутат України, співголова міжфракційного об´єднання у Верховній Раді «Україна 603,7».

«Є панельні дискусії, у яких беруть участь українські експерти, запрошені експерти, дипломати. У нас були експерти з Німеччини також. За результатами цього форуму, за результатами таких панельних дискусій, які у нас відбувалися, можливо, будуть напрацьовані законодавчі ініціативи з боку депутатів, присутніх на форумі. Або будуть внесені зміни в законодавство, що покращать можливість у різних сферах. Насамперед в інформаційній»,- Василь Михайлишин, координатор проєктів Фонду Конрада Аденауера в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через відмову вакцинуватися в Чернігівській ОДА відсторонили п’ятьох працівників

Нардепи кажуть, що, спілкуючись у регіонах, вони можуть краще зрозуміти специфіку кожного. Однак загалом теми в Україні дуже схожі між собою.

«Ми раніше з Лізою відвідували військові частини, спілкувалися з керівниками відповідних регіонів і міст, це теж було на півдні. Це було поблизу Маріуполя. Загалом люди говорять приблизно про одне і те саме. Перше – щоб вчасно надходило фінансування, друге – щоб менше забирали податків на вищий рівень, більше залишалося в регіонах. І щоб були надані повноваження, якими вони можуть розпоряджатися. Щоб кошти залишалися і ними могли розпоряджатися для розвитку підприємництва, аграрництва і так далі»,- Юрій Камельчук, народний депутат України.

«Тільки четвертий форум такий проходить і тільки починається така ініціатива, тому я вважаю, що законодавчі ініціативи будуть народжуватися згодом. Народні депутати постійно генерують такі ініціативи, як від людей, особисто я – автор чотирьох таких законопроєктів, які від людей. Про націоналізацію. Я прописав, щоб віддавати не з ресурсів держави. Другий законопроєкт – це з приводу збільшення ПДФО на 5% для громад, що розташовані на прикордонній зоні з країною-агресором»,- Сергій Гривко, народний депутат України.

Наразі триває робота щодо демаркації кордону.

«Перше питання, яке ми обговорювали з моїм колегою, який працює в прикордонній службі, він постійно два роки працює над проблематикою демаркації кордону. Це визначення за всіма міжнародними стандартами і потім приведення ділянки кордону в такі стандарти, через які миша не проскочить. Це щодо військової безпеки»,- Юрій Камельчук, народний депутат України.

За його словами, ще одне важливе питання, яке треба вирішувати у регіоні, – це енергоносії. До того ж із наступного року розпочнеться державна програма модернізації великої кількості житлових будинків. Це дасть можливість витрачати менше енергоресурсів, знизивши їх споживання. Програма реалізовуватиметься за кошти інвесторів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button