Суспільство (відео)

Життя за «новим календарем» для містян Чернігова (Відео)

Чернігівці святкуватимуть Різдво вже за новоюліанським календарем – напередодні новорічних свят. Нагадаємо, що таке рішення набуло чинності з 1 вересня, адже ця зміна є історичною, що вкотре підтверджує нашу відмінність від російського ворога.

«Питання переходу на новий церковний календар не нове, це не сталося спонтанно, тому що останні 5-7 років порушували питання.

Велику роль уже в переході на новоюліанський календар відіграла війна, що триває в Україні. Багато людей захотіли повністю відокремитись і духовно, і фізично від братерства з нашими північними сусідами.

У нашому храмі ми спілкувалися з людьми: минулого року вперше святкували Різдво 25 грудня, але також святкували і 7 січня ще, тож цього року ми, наша церква і громада, вже фактично перейшли повністю на новоюліанський календар»,- Роман Кіник – настоятель Чернігівського кафедрального собору святої Катерини.

Крім того, з переходом на так званий новий календар традиції святкувань залишаться сталими. Проте для кращого розуміння думки мешканців Чернігова про цей етап ми звернулися до однієї з сімей міста та розпитали про їхнє ставлення до нових дат святкування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: Аліна Ступак – про волонтерство та дітей

«Якщо вже держава, наш президент, церква ухвалили рішення, то чому нам як суспільству цього не зробити і бути як єдине ціле, святкувати за новим календарем і в один день?

В сім’ї ми обговорили це питання і збираємось перейти з 6 грудня: це буде День святого Миколая. Розпитали дитину і зрозуміли, що вона хоче скоріше зустріти свято Миколая, отримати подаруночки»,- Ольга Михельсон.

Знайомтеся, цього хлопчика звати Кирило, він пише листа святому Миколаю, в якому висловлює свої побажання на це свято.

«Святий Миколаю, я бажаю, щоб у мене була чудова іграшка. Сердечко від Кирила. Смайлик-сердечко.

Хочу набір лего майнкрафт.

Хотів би, щоб у третьому класі в школі ставили тільки гарні оцінки»,- Кирило Михельсон.

Попри надважкий час, родина Михельсонів, як і всі українці, бажає здійснення однієї заповітної мрії – Перемоги України, проте для наближення цього визначального дня кожен із нас повинен докласти своїх зусиль.

«У всіх зараз мрія одна й усі загадують одне бажання, але, мабуть, що просто хочеться святкувати в своєму домі, щоб цей дім був, щоб бачити своїх рідних, мати можливість бачити їх щодня, друзів, мати можливість працювати»,- Ольга Михельсон.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Іра Пономаренко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button