Життя громадЧEline.ТV

На газове опалення не розраховують: сьогодення Козелецької громади (Відео)

Повномасштабна війна розпочалася для Козелецької територіальної громади так само неочікувано, як і для більшості куточків області. Тож буквально з перших годин треба було негайно приймати оперативні рішення. Насамперед тут створили територіальну оборону та почали займатися питаннями забезпечення військових і місцевих жителів.

«Допомагали в цьому і освітяни, і працівники культури. Старости дуже допомагали, дуже вдячні їм, також зверталися і до депутатів із нашого округу. Борис Вікторович Приходько і борошном допоміг, і м’ясом. Також дріжджі для випікання хліба доставляли»,- Микола Гарбуз, заступник селищного голови з фінансово-економічних та соціальних питань Козелецької ТГ.

На щастя, громада не перебувала в окупації, але ворог стояв неподалік і створював оперативне оточення. Тому багато шляхів підвезення продуктів було перекрито, в цьому випадку і допомагали запаси борошна та дріжджів, місцеві жителі самостійно почали випікати хліб, цим забезпечували себе та допомагали іншим.

«Не завозився хліб, бо Броварський напрямок був закритий, то ми надавали допомогу населенню. Передавали допомогу і для інших громад. Наприклад, до Бобровицької ТГ, бо в них також біда була близько.

Усе населення громади зносило хто що міг – консервацію, тушонку та макаронні вироби. Все було забезпечено завдяки нашим людям»,- Микола Гарбуз, заступник селищного голови з фінансово-економічних та соціальних питань Козелецької ТГ.

Також волонтерам вдавалося таємними стежками завозити гуманітарну допомогу й особливо ліки, яких потребувала місцева лікарня. Загалом у Козелецькій селищній раді кажуть, що вдалося вистояти, бо всі згуртувалися. А проблеми зараз схожі, як у більшості громад в області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розстрілювали та палили будинки: як Стара Басань пережила окупацію (Відео)

«Недостатнє зараз надходження до бюджету громади, ми багато чого не змогли і не зможемо цього року зробити.

У нас акцизний податок значно зменшився і пільги за земельним податком є, то люди поки що не квапляться платити.

Є бізнес, який закрився і не сплачує податків, тому проблеми, звісно, є в нас. І, я думаю, до закінчення цього року вони не вирішаться»,- Микола Гарбуз, заступник селищного голови з фінансово-економічних та соціальних питань Козелецької ТГ.

Тож поки довелося зменшити видатки, найбільше постраждала заробітна плата бюджетним працівникам. Аби покращити надходження, звертаються до представників бізнесу.

«Звертаємося до платників податків, у кого є заборгованість – просимо, аби погасили її, сплачують, хоча не всі. Деякі виїхали і не можемо знайти їх. Але також звертаємося і до сільгоспвиробників, і до промисловців, аби бюджет громади все ж таки наповнювався»,- Микола Гарбуз, заступник селищного голови з фінансово-економічних та соціальних питань Козелецької ТГ.

Готуються і до зимового періоду, кажуть, на газове опалення не розраховують.

«Наші навчальні заклади частково забезпечені брикетами, вже більше як 50 відсотків забезпечені дровами, які купували та самостійно заготовляли власними силами, аби зекономити бюджетні кошти. Зверталися і до лісогосподарських підприємств – вони нам також допомагають. Отак гуртом, думаю, і пройдемо зимовий період у нормальному режимі»,- Микола Гарбуз, заступник селищного голови з фінансово-економічних та соціальних питань Козелецької ТГ.

Місцеві жителі також активно запасаються дровами.

«За обсягами паливних дров зараз попит значно виріс, це означає, що люди запасаються. Я вважаю, по населенню в нас проблем не буде, бо кожен думає про себе, про свою сім’ю. Із харчуванням також проблем не буде, дякувати Богу, нас не бомбили і наш сільськогосподарський Козелецький край себе забезпечить і свої сім’ї. Тому, я вважаю, все буде нормально»,- Микола Гарбуз, заступник селищного голови з фінансово-економічних та соціальних питань Козелецької ТГ.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button