Життя громад

У громаді на Чернігівщині створюють умови для розваг сільських людей

У Гончарівській громаді, що на Чернігівщині, велику увагу приділяють галузі культури. Адже в селах будинки культури чи сільські клуби є єдиними центрами будь-яких розваг і дозвілля. Окрім цих закладів і магазинів, якщо вони, звісно є, селянам узагалі нікуди піти.

«Є багато над чим іще працювати, бо цьогоріч до нашої громади приєдналися ще Боровиківська сільська рада і Максимівський старостинський округ, до якого належать три села. І в кожному з цих населених пунктів є заклад культури, що, по суті, є центром села. Бо, окрім відвідин цих закладів, іншого дозвілля в селах немає. І ми не хочемо, щоб ці заклади занепадали», – розповідає Тетяна Якубець, начальник відділу культури, сім’ї, молоді та спорту Гончарівської селищної ради.

152030341_144434430833329_7714224153480041195_n

Тож робота із підтримки сільських закладів культури кипить. Наприклад, у новому, 2021 році, для закладів культури було закуплено нові тенісні столи. Це Боровиківський і Жеведський сільські клуби та Смолинський будинок культури.

«Нині в нас усі заклади мають тенісні чи більярдні столи. Може, молоді в селах і небагато, але все одно потрібен куточок, де люди могли б збиратися і цікаво проводити час. Для нас неважливо, чи це 100 молодих людей чи 10. Хай 10 чи 15 діток живуть у населеному пункті, але вони мають право прийти та пограти в теніс. А де їм це ще зробити, як не в закладі культури в рідному селі?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Чернігівщині попереджають про ризик зустрічі з агресивними собаками

Ось, наприклад, школярів із Боровиків, Жеведі, Лебедівки, Соколівки та Максима підвозять до закладів освіти в Гончарівське або Слабин. І коли закінчуються уроки, діти їдуть додому. І тут якраз заклади культури стають у нагоді для проведення дозвілля. Адже прохання забезпечити будинки культури тенісними столами надходили і від дітей, і від старост сіл. До того ж, у нас усі послуги, які надаються закладами культури, безкоштовні, згідно з рішенням виконавчого комітету», – наголошує Тетяна Якубець.

Майже всі заклади культури в громаді опалюються. В деяких із них встановлені нові твердопаливні котли. На Максимівський будинок культури і на Лебедівський сільський клуб закупили обігрівачі. А на Максимівський і Слабинський будинки культури ще й телевізори.

«У 2020 році велику увагу приділили капітальному ремонту Смолинського будинку культури.  Перед цим у 2017 році, коли тільки створилася Гончарівська громада і наш відділ, повністю була замінена покрівля в цьому закладі культури, бо вона протікала. І повністю замінили віконні блоки.

А в 2020 році, за сприяння селищного голови Віталія Рудника, з місцевого бюджету виділялося фінансування на капітальний ремонт Смолинського будинку культури. Щоправда, не всіх приміщень, але більшості з них. Зробили капітальний ремонт фоє, ремонт санвузлів, поставили бойлери. Залишилося зробити ремонт у двох кімнатах для працівників закладу. В одну з тих кімнат плануємо переселити Смолинську публічну бібліотеку. І тренажерний зал теж у нас залишився – плануємо там ремонт зробити і забезпечити всім необхідним, щоб він функціонував.

На ремонт актової зали фінансів треба багато, натомість фоє у закладі дуже гарне, нове, просторе, і для населення його вистачає. Тож із ремонтом актової зали наразі трішки почекаємо. Хоча за першої ж можливості ремонтні роботи будуть продовжені», – запевняє Тетяна Якубець.

Дуже приємно, коли позитивні зміни відбуваються не на словах, а на ділі, як ось у Гончарівській громаді. Тут покращується матеріально-технічна база закладів культури, до яких раніше десятиліттями нікому не було діла, й умови праці трудівників галузі. Та найголовніше – все це робиться для місцевих жителів, аби вони відчули, що якісно та радісно жити можна і в своєму невеликому селі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button