Життя громад

У селі на Чернігівщині відродили озеро та стали відомими на всю Україну

Село Горбове – одне з найбільших у Куликівській об’єднаній територіальній громаді. А ще це село, в якому за короткий час відродили практично втрачене озеро і з цим проєктом увійшли до п’ятірки «Неймовірних сіл України».

Торік втілили в життя проєкт облаштування та озеленення прибережної зони відпочинку навколо озера Гнилуша в центрі села. Допомагали в цьому всі небайдужі жителі Горбового.

«Наше село досить велике. Населення в нас – більше як тисяча жителів. Через те, що на території громади працюють агропідприємства, селяни не лише мають змогу здавати свої землі в оренду та отримувати за них кошти, а ще й мають роботу. Щодо розвитку території громад, то я вважаю, що не лише праця, але й відпочинок має бути в селі. Треба, щоб був куточок, де люди могли б відпочивати. У нас є чудове озеро Ледань, але воно далеченько від села і не кожен може туди доїхати. У центрі нашого села є озеро Гнилуша, але тривалий час воно було дуже заросле. Туди висипали сміття, собаки там курей рвали. Води в ньому майже не було. Я сама – вчитель географії, і була впевнена, що його можна врятувати. Подивилася – там є джерельце, його можна було розкопати й озеро ожило б», – розказала староста Горбівського старостівського округу Валентина Дєдкова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від старовинних рушників – до продукції консервного заводу: у Стольному популяризують своє минуле

Жителі Горбового, від малого до великого, прийшли на допомогу з відновлення озера.

«Там такі хащі були, така поросль булла. Та ми взялися за роботу. Допомагали дуже багато людей – як виявилося, не лише мені хотілося, щоб це озеро ожило. Хлопці зі своїми бензопилами, не пошкодувавши свого мастила, повипилювали та повирубували ті хащі. Ми очистили всю територію навколо озера, але треба було ще й саме озеро почистити. Озеро не лише почистили, але й заглибили. Тепер глибина його – три метри. Коли всі роботи з розчищення були завершені, тоді привезли пісочку, висадили навколо дерева, посіяли траву. Отак усі гуртом ми привели в порядок наше озеро. І я зараз радію, коли проходжу повз нього. Наразі це наше найулюбленіше місце для відпочинку», – каже Дєдкова.

Крім того, місцеві активісти назбирали коштів і купили мальків для зариблення ставка. Зариблення робили весною, а вже сьогодні місцеві рибалки ловлять карасів, коропів і товстолобиків. Також місцеві мешканці підгодовують рибу комбікормом, аби швидше росла.

2021-10-08_151000

Цікаво, що в озері водиться і річкова риба, адже деякі рибалки, які ловлять рибу в Десні, випускають у ставок маленьку «здобич».

Пізніше Валентина Дєдкова на основі досвіду своєї громади з відновлення озера Гнилуші написала бізнес-проєкт розвитку сільських територій «Облаштування та озеленення прибережної зони відпочинку навколо озера Гнилуша в центрі села» і вирішила взяти з ним участь у конкурсі «Неймовірні села України».

Для цього треба було описати проблему та мету її вирішення. Участь у першому етапі взяли понад 200 сіл з усієї України. Серед них відібрали 15 учасників, а потім із них вибрали п’ятірку найкращих проєктів, до якої потрапив і проєкт села Горбове. У результаті цей проєкт зайняв четверте місце, тож не отримав призові 100 тисяч гривень, однак про село Горбове дізналася вся Україна.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button