Життя громадЧEline.ТV

«Життя громад»: Прилуки стають осередком виховання чемпіонів (Відео)

Прилуки – місто на півночі Чернігівщини. Тут проживають приблизно 58 тисяч людей. Воно багате своєю історію. Але й донині Прилуки не втратили власної унікальності та продовжують розвиватися. Окремою темою є спортивне життя міста. Активні мешканці утворили тут клуб бразильського джиу-джитсу «Copacabana». Він функціонує вже чотири роки.

«Сама ідея клубу – принести щось нове. Такий вид спорту навіть не в усіх обласних центрах є. У Чернігові, наприклад, точно його немає. Бразильського джиу-джитсу нема», — Станіслав Міщенко, тренер клубу «Copacabana».

«Це абсолютно новий спорт для України, але він дуже важливий для розвитку молоді, дітей і дорослих людей. Немає абсолютно жодних вікових обмежень. Він менш травмонебезпечний, ніж інші види спорту. Він розвиває дітей як повноцінний вид спорту», — Денис Трегубов, тренер клубу «Copacabana».

«Діти розвивають і розумові здібності, тому що це – як шахи. Ти постійно думаєш, який прийом потрібен, контратаку виконати чи як втекти від прийому. Плюс – ти можеш постійно працювати на повну силу і це дає можливість розвивати твій руховий апарат. Когнітивні здібності – бо це звязок «мозок – тіло», —  Богдан Горбов, тренер клубу «Copacabana».

Цей спорт можна назвати сімейним, адже він підходить для всіх. Незалежно від статі. Немає обмежень і щодо фізичних показників. Заняття в клубі розділені, залежно від вікових категорій. Зараз їх відвідують зо два десятки дітей від 6 років і приблизно 30 дорослих.

«Діти в нас вдень, тобто вдень дитячі тренування, щоб дітям було зручно приходити, батькам було зручно приводити. А вже ввечері після роботи займається доросла група. Щодня», — Денис Трегубов, тренер клубу «Copacabana».

За словами спортсменів, наразі бразильське джиу-джитсу активно розвивається в Україні, відкриваються різноманітні ліги.

«В Прилуках створення такого клубу є досить важливим. Можна зараз узяти дітей, із них виховати чемпіонів, які займатимуть призові місця в Європі та в усьому світі. Це як перспективи розвитку. Перспектива не тільки в межах нашого містечка, а перспектива в межах глобальних», — Богдан Горбов, тренер клубу «Copacabana».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прилуки засяяли новорічними вогнями (Фото)

Тренери клубу зазначають, що цей спорт дуже популярний в усьому світі. Він є гарною підготовкою до ММА.

«Це гарна підготовка до ММА. Бразильське джиу-джитсу – це база для ММА. Все, що проходить внизу, – це все бразильське джиу-джитсу», — Богдан Горбов, тренер клубу «Copacabana».

Тренери клубу планують готувати молоде покоління спортсменів і брати участь у змаганнях різного рівня. У «Copacabana» вже є чималі досягнення. Його учасники займають призові місця в турнірах як всеукраїнських, так і в міжнародних.

«Ми клубом виїздили на змагання неодноразово. Та почався локдаун, тому змагань минулого року не було. А так десь по 10-12 змагань ми відвідуємо. І до Польщі їздили. За останні чотири роки десь 12 разів я займав на Всеукраїнських змаганнях призові місця. У мене 12 медалей удома висять. Мені зараз 52 роки, я успішно тренуюся і все добре», — Станіслав Міщенко, тренер клубу «Copacabana».

Спортсмени-армреслери Чернігівщини об´єдналися у федерацію. Її центром стали Прилуки. Ідея розвивати цей спорт з´явилася п’ять років тому.

«Відколи ми відкрили чотири роки тому федерацію, пішло все значно краще в цьому виді спорту. Почалися змагання, почалися поїздки чемпіонатами України. Були навіть такі поїздки на чемпіонати світу, Європи. У нас є чемпіон, що на Європі став срібним призером із параармреслінгу», — Віталій Галай, голова Чернігівської обласної федерації армреслінгу.

«Із кожним роком рівень зростає. Оскільки ми – наймолодша федерація з усієї України. У нас були любителі, юнаки, які самі від себе їздили. У людей було прагнення до розвитку. Ми почали їздити на Україну та побачили, який рівень. Завдяки цьому наші спортсмени почали розвиватися. Вони бачили свої помилки, дивилися на спортсменів, що вже на Європі були вже чемпіонами», — Влад Гузь, заступник голови Чернігівської обласної федерації армреслінгу.

Спортсмени кажуть, що армреслінг спонукає до здорового способу життя. Він загартовує не лише фізично, й морально.

«Тут треба включити не тільки руку. Насамперед треба мозок включати. А потім решту. У кожного є своя техніка. Хтось у крюк бореться, хтось – у трицепс. І ти маєш за секунду зорієнтуватися».

Армреслери з Чернігівщини брали участь у чемпіонатах України, Європи та світу. В цей спорт приходять і дівчата. Цей спорт стає дедалі популярнішим. В області вже утворено чимало місцевих осередків федерації.

«По змаганнях ми дивимося, дуже багато людей, от на чемпіонаті області 70 осіб, на Україні – 100 із чимось. Це великий показник для армреслінгу. Коли відбуваються змагання, то ми зустрічаємося, робимо тут спаринги або спільне тренування. Ділимося досвідом», — Віталій Галай, голова Чернігівської обласної федерації армреслінгу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Золота голова бика, пронизана шаблею: Прилуки першими на Чернігівщині отримали герб

«Того року ми в Талалаївці… і так вийшло, що в нас зібралися Сумська область, Полтавська та Чернігівська. Із Федерації. І ми провели змагання. Було дуже круто», — Влад Гузь, заступник голови Чернігівської обласної федерації армреслінгу.

Окрім цього, в Прилуках функціонує спортивний клуб «Лічман», який працює з 2015 року. У закладі є все для занять єдиноборствами. Тренування тут повністю безкоштовні.

«Спортивна школа «Лічман» – це моя душа. Я все своє життя займався спортом. Я багато де подорожував, був у різних країнах світу. Багато де був у Європі. Займався в різних залах. Щось там побачивши, брав до уваги. І, повернувшись на Україну, я зліпив все в одне», — Віталій Лічман, засновник СБК «Лічман», депутат Чернігівської обласної ради.

Під час карантину заняття для малечі тут не проводять. У звичний час за день до зали приходять приблизно дві сотні дітей. Призупинили і поїздки на змагання, які раніше здійснювали регулярно. Тренуються в школі «Лічман» і дорослі. Зали забезпечені сучасним обладнанням.

«Все, що потрібно для боксера, для кікбоксера, для борця. Тут усе є для кросфіту. У мої часи цього всього не було. Ми займалися по підвалах, у спартанських умовах», — Віталій Лічман, засновник СБК «Лічман», депутат Чернігівської обласної ради.

Іменитий кікбоксер Ігор Приходько зараз живе в Черкасах. Сам він родом із Прилук. Коли приїздить до рідного міста, то завжди приходить займатися до цього залу.

«Такі люди, як Віталій Лічман… є ще спортивні зали… які проявляють ініціативу, створюють умови, в яких ми зараз перебуваємо. І саме вони дають можливість розвиватись у єдиноборствах. А взагалі для міста це мало, тому все в процесі», — Ігор Приходько, чемпіон Світу, Європи та України з кікбоксингу.

«Моя мрія перша здійснилася – я відкрив відділення з боксу. І я хотів би, щоб був боксерський зал у Прилуках. У нас є результати на відділенні боксу. Дві дівчини зайняли треті місця на чемпіонаті України, виконали норматив кандидата в майстри спорту. Якби був спеціалізований зал, то було б значно краще», — Анатолій Ілюхін, тренер-викладач із боксу в ДЮСШ, м. Прилуки.

Та Прилуки живуть не лише спортом. Тут створюють справжні арт-об´єкти. Влітку на стінах п´ятої гімназії з´явився мурал. На ньому зображена українська дівчина, квіти та голуб як символ миру; цифра «5» означає номер самого навчального закладу. Він – перший у місті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жива історія Прилук: в місті з’явилися QR-коди (Фото)

«Є у нас такий художник, він сам прилучанин, навчався в цій школі, Віталій Гідеван. Він погодився, намалював проєкт, приїхав. Той малюнок, який він нам запропонував, ми командою схвалили, і він почав створювати цей шедевр», — Віталій Лічман, засновник СБК «Лічман», депутат Чернігівської обласної ради.

Цей мурал слугує місцевим ще й своєрідною фотозоною. У міській раді кажуть, що він є одним із найкращих в області.

«Багато з Прилуцького району приїжджають дивитись на мурал і фотографуватися. Чому п’ята школа? Тому що вона в центрі міста. Повз цю стіну йдуть до будинку культури, Театральної площі. То вся молодь, як іде, фотографується, знімає його. Він прикрашає наше місто», — Євгенія Авер´янова, депутат Прилуцької міської ради.

Прилучани кажуть, що мурал додає місту кольорів.

«Настрій підіймає і взагалі надихає, дуже гарно, молодці».

«Все-таки красивіше, ніж просто стоїть будинок і видно цеглу. Все акуратно зроблено. Проти того, що стіна така була, це велика різниця».

«Дуже красиво. Усе подобається, краса і подобається».

Також у Прилуках функціонує громадська організація «Право на захист». Вона допомагає людям із 2015 року. Олексій Цибенко зараз є заступником голови цієї організації. Каже, що, повернувшись зі сходу України, де виконував бойові завдання у складі 41-го батальйону «Чернігів-2», одразу долучився до неї.

«Ця громадська організація завжди відстоювала інтереси громади і надавала безкоштовні юридичні консультації. За п’ять років тисячі людей отримали безкоштовні консультації. Карта звернень у нас охопила всю Україну. Також ми надавали активну допомогу учасникам бойових дій у вирішенні їхніх проблем. Зараз продовжуємо цю роботу», —  Олексій Цибенко, заступник голови ГО «Право на захист», — учасник бойових дій на сході України

Оновлюється і матеріально-технічна база медичних закладів міста. Так у Прилуцькій районній лікарні з’явилися два нові кисневі концентратори. Вони допомагають лікувати пацієнтів із діагнозом COVID-19. Завдяки меценатам, тут встановили п’ять функціональних ліжок для реабілітації хворих після інсульту.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button