Життя громадЧEline.ТV

Рекордні субвенції в одному з районів Чернігівщини: як в області розбудовують громади (Відео)

Із 17 січня минулого року Прилуцький район ділиться на 11 територіальних громад. Усі вони різні, мають свої особливості. Та в кожній громаді дбають про те, аби життя тут ставало комфортнішим. Однак впоратися з цим завданням самотужки може не кожен і всюди є завдання, які треба вирішувати.

Прилуцький ліцей №7 є одним із найкращих в області за результатами ЗНО. До того ж він входить до четвірки навчальних закладів Чернігівщини, що беруть участь у пілотному проєкті Міністерства освіти «Нова українська школа». Однак приміщення такого прогресивного навчального закладу зовсім старе. Йому вже більше сімдесяти років.

«Я працюю в цій школі з 1986 року. Капітальних ремонтів як таких не було. Були якісь поточні ремонти, але капітальних ремонтів не було, щоб так зайшли і капітально ремонтували цю будівлю. Була добудова теплого туалету. Але це, відповідно, рішення уряду, що в кожному закладі мають бути внутрішні туалети»,- Володимир Зуб, директор ліцею №7 Прилуцької міської ради Чернігівської області.

Зараз у ліцеї активно відбувається реконструкція основного приміщення закладу. У ньому здобувають освіту учні з 5-го по 9-й клас.

«Перша черга – це дах. Він замінюється на металопластик із утепленням і відповідним обробленням дерев´яних конструкцій протипожежними засобами. Встановлюються там громовідводи і таке інше. Друга черга, яка йтиме за цією, але вже наступного року – це утеплення стін нашого приміщення. Товщина стін збільшуватиметься на 30 см. І встановлюватимуть нові типові вікна»,- Володимир Зуб, директор ліцею №7 Прилуцької міської ради Чернігівської області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині громада отримала рятувальну техніку на 11 мільйонів

«Цього року за сприяння народного депутат України Бориса Приходька завершується реалізація проєкту з впровадження комплексних заходів із теплореновації ліцею №7, зокрема проєкт розроблений на дві черги. Перша черга завершується в поточному році – це проведено капітальний ремонт даху. І друга черга – буде проведено комплекс заходів із утеплення самої будівлі»,- Олег Созінов, начальник управління ЖКГ Прилуцької міської ради.

Саме Борис Приходько сприяв тому, аби з Держбюджету в межах соціально-економічного розвитку було виділено кошти на реконструкцію приміщення ліцею.

«Зацікавило його те, що дійсно школа в центрі міста, вона не є такою презентабельною. Приміщення з 1948 року існує. Тому треба робити такі капіталовкладення. Це десь приблизно до 8-9 мільйонів, перший транш – десь три мільйони, це один дах тільки. Заміна черепиці й таке інше»,- Володимир Зуб, директор ліцею №7 Прилуцької міської ради Чернігівської області.

Позитивні зміни зачепили не лише центр Прилуччини, а й інші населені пункти, що входять до цього району. Зокрема навчальні заклади Козелецької, Остерської та Яблунівської громад отримали 400 тисяч державних коштів. За них вони змогли оновити меблі, техніку, музичне, теле- й аудіовізуальне обладнання тощо.

«Борис Вікторович допомагав неодноразово всім закладам, які перебувають на території громади. Одним із останніх його вагомих внесків було виділення коштів із державного бюджету місцевому бюджету Яблунівської громади на здійснення соціально-економічного розвитку окремих територій. На нашу територіальну громаду виділено 100 тисяч гривень для придбання комп’ютерної офісної техніки для закладів освіти Яблунівської ТГ. Будуть забезпечуватися комп’ютерні класи. Їх використовуватимуть і педагоги закладів освіти також»,- Вікторія Сім´ячко, яблунівський сільський голова.

У громаду планують придбати три ноутбуки, два системні блоки та стільки ж багатофункціональних копіювальних пристроїв. Обладнання має надійти вже на початку 2022 року.

Не менш важливою галуззю Прилуччини є медицина. Зокрема, за сприяння Бориса Приходька на Прилуцьку міську лікарню вже виділено 10 мільйонів гривень для придбання обладнання та спецавтомобіля.

«Основна проблема, яка вже на часі не один рік, – забезпечення нашої лікарні спеціалізованим транспортом. Саме з цим проханням я звернулася до Бориса Вікторовича Приходька. Одразу ми отримали позитивний відгук і почали працювати в цьому напрямі»,- Яна Погоріла, головний лікар КНП «Прилуцька центральна міська лікарня».

Окрім цього, до лікарні планують придбати два апарати штучної вентиляції легень для відділення інтенсивної терапії та реанімації. З´явиться тут відеоендоскоп для пацієнтів відділення екстреної та невідкладної медичної допомоги.

«Пацієнти цього відділення зазвичай потребують екстреного надання допомоги. Також заклад буде забезпечений апаратом для ультразвукової діагностики експертного класу з доволі високими характеристиками для нашого обладнання. Адже спеціалісти в нас є, спеціалісти фахові»,- Яна Погоріла, головний лікар КНП «Прилуцька центральна міська лікарня».

Яна Погоріла наголошує, що ці апарати вкрай необхідні, адже Прилуцька міська лікарня стала опорною, кількість пацієнтів значно збільшилася. Сюди приїжджають люди із колишніх Ічнянського, Талалаївського, Варвинського, Срібнянського районів і, звісно ж, Прилуцького.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Піонер децентралізації: громада на Чернігівщини руйнує стереотипи про українське село (Відео)

На нове обладнання чекають й у Центрі первинної медико-санітарної допомоги Ладанської громади. Сюди вже придбали генератор електроенергії.

«Ми з депутатським корпусом і головою громади написали клопотання народному депутату Приходьку Борису Вікторовичу про те, що наша лікарня потребує медичної апаратури, зокрема, нам потрібен генератор для кабінету щеплень, бо дуже багато вакцини. У нас є в наявності вся вакцина, і коли погодні умови не дозволяють, електрика зникає… То ми хотіли, щоб у нас був генератор, аби ми могли переключитися на живлення і вакцина не розморожувалася б»,- Олег Комишов, директор КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Ладанської ТГ».

У медичному закладі є застарілий кардіограф. Замість нього тут невдовзі з´явиться сучасний апарат та аналізатор сечі. На придбання цього обладнання ладанському медзакладу вже виділили 150 тисяч гривень.

«На сьогодні апаратура проплачена, генератор ми закупили. Закупили кардіограф, тендерна процедура вже пройшла, тому що він дорогий. Німецького виробництва. Ці виробники самі приїжджатимуть, навчатимуть наш персонал і встановлюватимуть цю апаратуру. Аналізатор сечі теж вони будуть встановлювати і нам показувати, як із ним працювати»,- Олег Комишов, директор КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Ладанської ТГ».

Олег Комишов каже, що в майбутньому планують зробити і фасад будівлі медзакладу.

«Ми маємо попередню домовленість, що нам потрібен гематологічний аналізатор. Він значно дорожчий, ніж ця апаратура вся разом. Нам погоджено було, тому на наступний рік у нас серед планів – закупити гематологічний аналізатор»,- Олег Комишов, директор КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Ладанської ТГ».

Із нового року тут планують відкрити фізкабінет.

Селищний голова Ладана каже, що це не просто адмінцентр, а маленьке містечко.

«З усіма комунікаціями, комунальними підприємствами та всім, всім, всім. Маючи ще таке підприємство, як завод «Пожмашина», життя тут вирувало завжди. Колись будинок культури, де ми зараз знаходимося, називався «Палац машинобудівників»,- Роман Ювченко, ладанський селищний голова.

Ще за радянських часів тут співали зірки вітчизняної естради тих часів. Однак багато років це приміщення занепадало та стало непридатним для використання. До цього ж майнового комплексу входить і спортивна зала, яка за розмірами є другою на Чернігівщині. Раніше тут організовували чемпіонати області та навіть всеукраїнські змагання. Та й вона з часом стала занедбаною і нікому не потрібною. Роман Ювченко зазначає, що після створення громади за неї взялися одразу. Однак вартість робіт завелика для її бюджету.

«І от коли постало питання, що першочергові роботи коштують п’ять мільйонів гривень, очевидно, що на першому році життя нашої громади, коли ми ще придбали техніку для комунального підприємства, створити низку закладів і витратити п’ять мільйонів із місцевого бюджету здавалося невирішуваним завданням. Потім почалася співпраця з Борисом Вікторовичем, який посприяв, щоб із коштів соцекономрозвитку були виділені ці п’ять мільйонів гривень»,- Роман Ювченко, ладанський селищний голова.

Це перший крок до відновлення комплексу.

«Це крок задіяти наших дітей, нашу молодь. Вони не повинні по кутках збиратися. Вони мають перебувати в дитячій кімнаті, вони мають бути у спортзалі. Бо якщо не вкладати кошти в нашу молодь, то куди їх тоді взагалі вкладати?»,- Роман Ювченко, ладанський селищний голова

У будинку культури обладнають кімнати для дозвілля, хол, у якому можна буде проводити різноманітні заходи. До того ж тут ремонтують приміщення для співробітників центру культури, дозвілля та спорту. Зроблено три санвузли, які раніше взагалі не працювали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про молодь для молоді: в Корюківці підлітки зняли фільм «Неповнолітні»

«Однозначно все розпочалося із заміни вікон, заміни дверей. Опалення, яке стало непридатним, демонтували. Всі приміщення зараз монтують на електроопаленні, в спортивній залі задіяні найсучасніші електрообігрівачі, які мають працювати найекономніше та найефективніше, бо спортивний зал здоровенний, а температура має відповідати нормам для змагань»,- Роман Ювченко, ладанський селищний голова.

Відновити роботу будинку культури планують на початку наступного року. Вже є низка запитів щодо проведення змагань у відремонтованій спортивній залі.

А от у Прилуцькій ДЮСШ уже скоро з´явиться новий і сучасний спортивний майданчик.

«Зараз така ситуація в державі… Коштів зовсім мало виділяється, добре, що знайшовся такий депутат, як Борис Вікторович Приходько. Він взявся за свою справу та вирішив добудувати майданчик, який свого часу почала будувати міська рада. На цей майданчик було заплановано понад два мільйони коштів. Щоб його добудувати, потрібно більше ніж 800 тисяч. Ці кошти були заплановані на цей рік»,- Віктор Харченко, директор Прилуцької ДЮСШ.

Ці кошти перехідні. Тому освоять їх, щойно дозволятимуть погодні умови, а саме – коли температура повітря сягатиме вище 6 градусів тепла. Завершити роботи планують навесні наступного року.

«За сприяння народного депутата Бориса Приходька буде реалізовано проєкт із будівництва спортивного майданчика, що буде призначений для гри у волейбол, баскетбол і теніс»,- Олег Созінов, начальник управління ЖКГ Прилуцької міської ради.

«Інвентар, закуплений міською радою, зараз є в нашій спортивній школі. Він увесь лежить. Залишилося тільки доробити, тобто огородити, зробити освітлення, а також, це найважче, зробити поліуретанове покриття, яке повинно триматися. На стадіоні займаються спортом усі верстви населення – від дітей до дорослих»,- Віктор Харченко, директор Прилуцької ДЮСШ.

Комунальна сфера громад Прилуччини відіграє неабияку роль у створенні комфортних умов для життя мешканців району. Наприклад, для Сухополов´янської ТГ, що є однією з найбільших сільських громад у Чернігівській області, придбали грейдер. До складу цієї громади ввійшли 54 населені пункти, вона займає площу понад 905 км2. Саме тому й протяжність дорожньої мережі є однією з найбільших, порівняно з іншими громадами – приблизно 460 км. Однак питання стану доріг тут є одним із найболючіших.

«Тому для себе ми пріоритетом визначили придбання автогрейдера, щоб була змога здійснювати грейдерування ґрунтових доріг, які перебувають у комунальній власності нашої громади. Тому ми звернулися до Бориса Приходька, який обраний у нас за мажоритарним округом. Він із розумінням поставився до цієї проблеми. Пообіцяв нам посприяти у виділенні цих коштів. Слова свого дотримав»,- Денис Росовський, голова Сухополов´янської сільської ради.

Уже наприкінці жовтня громада отримала більше як два з половиною мільйони гривень із держбюджету. Дофінансувавши 130 тисяч, придбали автогрейдер.

«Це суттєве для громади придбання дасть нам змогу тепер уже в наступному бюджетному році вирішувати питання не тільки грейдерування, а також це дасть нам змогу і в оцей зимовий період – січень, лютий, березень – за допомогою цієї спецтехніки здійснювати розчищення доріг від снігу. Забезпечить ця техніка курсування транспорту критичної інфраструктури, автоперевезення, пасажироперевезення, між населеними пунктами зв’язок буде»,- Денис Росовський, голова Сухополов´янської сільської ради.

Техніку планують запустити в роботу вже з початку наступного року.

Питання житлово-комунальної сфери актуальне й для Линовицької громади. Воно стосується вивезення сміття. Голова громади Віталій Нестерко зазначає, що по допомогу вони також звернулися до народного депутата Бориса Приходька, який допоміг придбати сміттєвоз для місцевого комунального господарства.

«Сміття в нашій громаді вивозиться протягом трьох років. Обладнані майданчики для збору сміття, але власної машини не було. Цим займалися працівники комунального господарства с. Мартиновичі. Ми платили їм за це»,- Віталій Нестерко, линовицький селищний голова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Громади Чернігівщини в очікуванні поліцейських офіцерів

А саме від 200 до 300 тисяч гривень на рік. Усе це коштом самої громади, адже для населення вивіз сміття безкоштовний.

«Із 2022 року в нас уже буде налагоджено вивіз сміття власним сміттєвозом. Завдяки народному депутату Приходьку Борису Вікторовичу ми в листопаді отримали кошти для соцекономрозвитку в розмірі 1 млн 600 тис., хотіли взяти сміттєвоз багатофункціональний, тому додали свої кошти. А саме – 350 тисяч»,- Віталій Нестерко, линовицький селищний голова.

Машину купували в Кременчуку. Її доставлять вже до кінця цього року. А з січня вона обслуговуватиме населені пункти громади.

Загалом у 2021 році Борису Приходьку вдалося залучити рекордну суму коштів для свого округу та інших громад Чернігівщини. Загалом це 60 млн гривень. За його пропозицією Кабмін погодив перелік із 23 об´єктів інфраструктури.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button