Життя громад

Замість похмурої споруди – художній шедевр: у селі на Чернігівщині чоловік розмалював зупинку

Приказка «Де народився, там і згодився» – якраз про Михайла Зінченка, уродженця села Слобідка, що на Менщині. Чоловік має неабиякий хист до малювання і нині докладає руку, аби рідне село стало більш привабливим.

Пан Михайло хист до малювання мав із дитинства. Навіть хотів здобути художню освіту, але не склалося.

«Розповідав, що здав документи до навчального закладу і якось так сталося, що запізнився на іспит. А вдруге він уже просто не поїхав. Але все одно все життя малював для себе», – у коментарі для ЧЕline зазначила Наталія Свердел, діловод Слобідського старостинського округу Менської міської територіальної громади.

Нині для малювання пан Михайло має значно більше часу, бо вже на пенсії. За фахом Михайло Васильович – технік-будівельник, деякий час працював у смт Макошине на заводі залізобетонних виробів. Потім 13 років – інструктором із навчання водінню в ДОСААФі. Тож друга його пристрасть – мотогонки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від старовинних рушників – до продукції консервного заводу: у Стольному популяризують своє минуле

Михайло Васильович на прохання в.о. старости села Альони Труби та активу села погодився розмалювати автобусну зупинку в центрі Слобідки.

245565894_887267918582300_2233789194533226826_n

«У такий спосіб захотіли трішки «оживити» село. До того, як наш художник взявся за діло, ця зупинка в самісінькому центрі стояла сіра і похмура. А всім дуже хотілося, щоб восени трішки більше яскравих фарб було. Щоб веселіше на душі ставало, і настрій піднімався», – каже Наталія Свердел.

До речі, зробити цю справу хотіли й раніше, але все якось не вдавалося. Від намірів перейшли до діла завдяки спонсорській допомозі на фарбу.

«Художник наш сказав: «Добре». Працює, старається. Щоправда, це наразі лише початок роботи. Буває, приходить о 9-й ранку і малює до 19-ї вечора, поки не стемніє. Навіть забуває, що їсти і пити треба. Кажемо: «Михайле Васильовичу, може, чаю?». Та який там чай… «Не до чаю», відповідає. Він заглиблюється у процес.

А взагалі каже, що народився, виріс у цьому селі і просто по-людськи хоче свій внесок у розвиток населеного пункту зробити», – зазначає Наталія Свердел.

За словами діловода, місцевим жителям дуже подобається, як працює пан Михайло, бо вдається йому красиво.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У городнянської бабусі чотирьох онуків вистачає енергії на безкоштовні курси української мови

«Їдуть, зупиняються, дивляться і фотографуються там. Як закінчить роботу, то виставимо світлини в інтернет, щоб якомога більше людей побачило таку красу. Там і поле, і косарі зображені – дуже все гарно все зображено. Як нічого не переб’є, можливо, за тиждень і закінчить роботу. Головне, щоб хороша погода була. Він оце малює, коли сонячна погода», повідомила Наталія Свердел.

245775287_421817012716174_73714502620719699_n

До речі, зупинка – це перший об’єкт у селі, який розмальовує пан Михайло. А взагалі, зобразити він може все, та найбільше полюбляє пейзажі. Малює як олівцями, так і фарбами, але перевагу віддає олійним фарбам.

Спілкувалась Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button