Життя громад

Життя громад: На Чернігівщині зберігається відома на весь світ чудотворна ікона (Відео)

На теренах колишнього Козелецького району, одного з найбільших на Чернігівщині, після децентралізації утворились чотири громади. Однойменна з районом, Козелецька громада, стала таким собі правонаступником району – і за розмірами території, і за кількістю населення.

«Входить у склад громади 19 старостинських округів. Взагалі з Козельцем — це 54 населені пункти. Населення складає десь 19 тисяч 300 чоловік», — Валентин Бригинець, голова Козелецької громади.

Попри порівняно багаточисельність та близькість до Києва, Козелеччина, в плані економіки, залишається аграрним краєм.

«Економіка громади тримається в основному за рахунок сільгоспвиробників, аграріїв. Одним із найбільших платників податків у нас є «Агрорегіон – Козелець», що знаходиться в селі Лихолітки», — Валентин Бригинець, голова Козелецької громади.

«Аграрії в основному. Ну, а хто в нас, держава аграрна. «Агрорегіони» в основному. Такі що в нас побрали землі, обробляють. Таке оце надходження», — Дмитро Рибак, староста Берлозівського старостинського округу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Чернігівщині учням дали можливість покращити свою школу

Сільгосппідприємства — це як і головні платники податків, так і те, що співпраця по старостатах з ними залишається головним видом оперативної допомоги для села.

«ТОВ «Данівське» — тут ліванці в нас. Якщо до них звертаюсь, все допомагають. Чистили взимку дороги, дуже їм вдячна», — Антоніна Мороз, староста Данівського старостинського округу.

Оскільки Козелеччина знаходиться на прямому автосполученні як із Києвом, так і з Черніговом, тут багато дачників.

«А скільки у нас дачників живе. Може ще чоловік сто, а може і більше. – Звідки? – І з Києва, і з Чернігова. Може в кого хати залишились батьківські. А коли був карантин, то дуже багато будинків покупляли», — Антоніна Мороз, староста Данівського старостинського округу.

Головні достоїнства Козелецької громади — її історико-культурна спадщина. Зокрема, Данівський Свято-Георгіївський жіночий монастир.

«Дуже багато їздять туди людей з усього світу. Там є чудотворна ікона. Знаєте, я колись відпочивала в Ялті, і там зустріла монашку. Ми розговорились. Я кажу що з Чернігівської області. Вона відповідає: «У вас там є таке село Данівка, і там є Георгіївський монастир. І там є чудотворна ікона. Я так хочу туди приїхати». Я кажу: «Так я ж з того села», — Антоніна Мороз, староста Данівського старостинського округу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без медика й автобусного сполучення, або Як живуть села на Чернігівщині

«Візитівка нашої громади — Козелецький собор Різдва Богородиці. Також в Данівці у нас знаходиться Свято-Георгіївський монастир, жіночий. Є садиба Дараганів на Покорщині, біля районної лікарні. Але вона зараз знаходиться в дуже занедбаному стані», — Валентин Бригинець, голова Козелецької громади.

Згадану садибу планують з часом реставрувати.

З соціальних візитівок громади можна назвати Козелецький геріатричний пансіонат в селі Часнівці, який є одним з найбільших роботодавців в громаді.

«З найближчих, навколишніх сіл там як не як чоловік сто працює. А для села це ж все таки …  Це в основному заробітна плата нашим громадянам», —  Дмитро Рибак, староста Берлозівського старостинського округу.

В сфері освіти, окрім шкіл, маємо і професійний коледж.

«В самому селищі у нас є три загальноосвітні школи, дві з них опорні. Це Козелецька гімназія №1 і третя загальноосвітня школа. Також є  Козелецький коледж ветеринарної медицини Білоцерківського аграрного університету», — Валентин Бригинець, голова Козелецької громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Життя громад: лондонська пожежна, інвестори та «соцеконом» на бульдозер – креативні проєкти Чернігівщини (Відео)

Проблематика в громаді така ж як і по всій Чернігівщині. Найбільш гостро стоїть проблема питної води.

«У нас в тому році криниці попересихали. От де молодші люди, вони собі свердловини «побили». Яка не яка, хоч технічна вода, але вона була. А як люди старенькі, у віці, так ходили по сусідах, щоб водичку взяти, щоб попити. Просто щоб собі приготувати їжу», — Дмитро Рибак, староста Берлозівського старостинського округу.

Громада, старостати вирішують типові для села проблеми – поточний благоустрій, або ж, наприклад, освітлення.

«Я знайшла спонсора, який може допомогти трішки. І оце будуть по новому проєкт робити. Казали, він є, тепер його немає. По новому освітлення робити», — Антоніна Мороз, староста Данівського старостинського округу.

З поміж інших проблем, характерних особливо для сільської місцевості, — демографічна криза.

«Раніше дітвора якось бігала по стадіону. Зараз в останній час, не хочуть вони щось, які і всі молоді. Наші всі дітки чомусь в Інтернеті зараз. Інтернет, Інтернет. М’яч літом, ключка зимою — чомусь вже не актуально», — Дмитро Рибак, староста Берлозівського старостинського округу.

Загалом Козелецька громада має безліч перспектив для розвитку, а головною з яких є вигідне розташування з безпосередньою близькістю до столиці.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button