Життя громадСуспільство (відео)

Життя громад: відбудова і розвиток Кіптівської ТГ (Відео)

19 населених пунктів, 9 старостатів і понад 6 тисяч населення – така коротка характеристика Кіптівської громади, що розташована за 18 км від Чернігова в напрямку Києва.

Під час активних бойових дій на території Чернігівської області Кіптівська громада не була окупована, втім, постійно перебувала під вогнем ворожого озброєння. Загалом у період лютого–березня 2022 року пошкоджень зазнали домогосподарства в шістьох населених пунктах громади, четверо людей загинули.

«Найбільших пошкоджень зазнали села Хрещате, Красилівка, Надинівка, Підлісне, Прогрес і Чемер. На сьогодні робимо все можливе, аби надати допомогу постраждалому населенню. Тобто беремо участь у програмі «єВідновлення», що триває по всій країні», — Володимир Кучма – кіптівський сільський голова.

Станом на зараз у межах дії державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене внаслідок активних бойових дій майно отримали 28 домогосподарств, розташованих на території Кіптівської громади.

Також у громаді активно співпрацюють з внутрішньо переміщеними особами: їм надають необхідну гуманітарну та правову допомогу, а також модерують у питаннях працевлаштування. 

«Кількість внутрішньо переміщених осіб значно зросла, ми прийняли понад дві тисячі осіб. Наразі ця кількість зменшилася: зараз на обліку перебувають 547, дехто з них має статус, утім, не має права на виплати», — Катерина Янко – завідувачка сектора соціального захисту населення Кіптівської ТГ.

За словами кіптівського сільського голови Володимира Кучми, наразі одна з головних проблем у громаді – старіння населення. Адже відсоткова більшість місцевих жителів тут – люди похилого віку, а молодь здебільшого не зацікавлена жити та працювати в селах.

«Із загальної кількості 6 тисяч 135 понад 60% жителів громади сьогодні – люди похилого віку, що мають статут ветерана праці. Дуже велика різниця між народжуваністю і смертністю: за минулий рік у нас померло більше ніж 200 людей, а народилося приблизно10. Різниця жахлива», — Володимир Кучма – кіптівський сільський голова.

Задля того, аби змотивувати молодь працювати та жити в селах громади, місцеве самоврядування активно працює над розвитком і розбудовою громади. Так, до прикладу, наразі в громаді в очному режимі працюють дві школи та чотири дитячі садочки. Кожен з освітніх закладів облаштований сучасними укриттями, які вдалося відремонтувати й укомплектувати за підтримки різноманітних організацій.

Також нещодавно в громаді запрацювала поліцейська станція в межах дії проєкту «Поліцейський офіцер громади».

«Обслуговую 19 сіл, приблизно 6 тисяч мешканців. Люди звертаються по допомогу до поліцейського: з будь-яких правових питань люди намагаються звернутися до поліцейського офіцера громади. Не тільки телефонують на спецлінію 102, але й особисто приходять зі своїми питаннями. Зменшилася кількість викликів, тому що є присутність поліцейського офіцера громади. Місцеві це бачать і тому ситуація покращилась», — Андрій Ліскович – поліцейський офіцер громади.

Водночас активно працює та розвивається творча і культурна сфера громади. Основний акцент у діяльності наразі – волонтерство, утім, творчість продовжує жити в місцевих будинках культури.

«Усі заклади культури з 2022 року були переведені в режим простою, але насправді всі працювали на повну силу, адже розуміли, що саме нашу ідентичність і нашу культуру намагається знищити ворог. Усі заходи, які були можливі, – ми проводили. Особливо розширили свою діяльність волонтерську: плели сітки, організовували різні акції, що допомагали збирати військовим на їхні потреби», — Ірина Дубик – начальниця відділу культури, сім’ї, молоді та спорту Кіптівської ТГ. 

Волонтерство, культурна та творча діяльність, а також активна участь у різноманітних проєктах задля розвитку – таке сьогодення Кіптівської громади.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button