Життя громадЧEline.ТV

Життя громад: Міні-Нью-Йорк, або Місто Залізного Ведмедя: на Чернігівщині є громада з неймовірним колоритом (Відео)

Довженко, Ведмідь і Десна. Це основні цікавинки цього об’єднання. Сосницька громада має понад 10 тисяч населення та володіє неймовірним туристичним потенціалом і готовністю боротися за місце під сонцем. Вона однією з перших в області відкрила сторінку децентралізації.

«Сосницька територіальна громада розпочала своє формування три роки тому. Ми пішли на дочасні вибори, шість сільських рад погодились на об’єднання і три роки в нас був такий собі перехідний період. Ми організували всі структури, вся система була налаштована на роботу»,- Світлана Пастушенко, секретар Сосницької селищної ради.

За амбіціями та плануванням Сосниця на одному рівні з найбільшими мегаполісами світу.

«Сосниця свого часу, на початку ХІХ століття була реконструйована, перепланована і, згідно з планом реконструкції, була порізана на такі акуратні шматочки, квартали, і деякі люди зараз називають її маленьким Нью-Йорком»,- Андрій Ткач, начальник відділу економічного розвитку Сосницької селищної ради.

Наразі в громаді вже окреслено головні напрями розвитку.

«Наразі ми дивимося на економічний розвиток, розвиток кооперативного руху, туристичну галузь. Дуже велику увагу приділяємо цим напрямкам. Розвиваємо соціальний захист, бо люди – це складова громади. І коли ми сильні духом та сильні економічно – це сильна громада»,- Світлана Пастушенко, секретар Сосницької селищної ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мистецький куточок на Чернігівщині вабить людей з усього світу (Фото)

Соціальна складова посідає провідне місце. Так, зараз відбувається організація надання соціальних послуг людям на місцях, зокрема в селах, за європейськими стандартами.

«Останні три роки ми співпрацюємо з польським фондом «Солідарність». Проходили в них навчання. В останні роки в нас відбулися зміни в системі надання соціальних послуг. Польські колеги нас до них підводили, навчали, показували свій досвід. Залучили майже 700 тисяч на розвиток соціальної сфери. Зорганізували систему надання соціальних послуг у найвіддаленіших населених пунктах Сосницької громади»,- Світлана Пастушенко, секретар Сосницької селищної ради.

Також у Сосниці реалізовано спільний із поляками прогресивний проєкт «Соціальний велосипед», відповідно до якого люди безкоштовно можуть брати на певний час у користування двохколісний транспорт.

«Підтримували люди з сіл, і тепер, коли ми приїжджаємо, люди кажуть: як це добре, коли ти приїжджаєш, береш велосипед, вирішуєш свої справи та їдеш додому спокійно»,- Світлана Пастушенко, секретар Сосницької селищної ради.

Ще одна «ластівка» з Польщі – це… пожежний автомобіль.

«Це був проєкт зі створення добровільних пожежних дружин. Оскільки ми показали дуже гарні результати у навчанні, формуванні добровільних пожежних дружин, нам було передано певні комплекти протипожежного одягу. А також, як вишенька на торті, оця пожежна машина, яку одна із гмін нам подарувала»,- Андрій Ткач, начальник відділу економічного розвитку Сосницької селищної ради.

Із погляду туризму Сосниччина – це клондайк історичних постатей і природних атракцій.

«Україна дуже різноманітна, і кожен її куточок чимось вирізняється. Тому, коли ми привезли гостей із Петриківки, то вони напрочуд були вражені нашим лісом, Десною. Виявляється, там такого немає, а ми живемо в цьому і не бачимо цих атракцій»,- Світлана Пастушенко, секретар Сосницької селищної ради.

Острівець симбіозу екстриму та засобу для пересування через Десну – переправа. Вартість такого задоволення – 30 гривень за поїздку.

«На день десь автомобілів п’ятдесят. Це в сезон, влітку. Восени вже менше людей їде.  Робота є майже завжди. За сильних морозів немає роботи, коли Десна замерзає. Розлив починається десь із кінця березня і триває до середини травня. Їдуть переважно жителі сільської ради, їдуть і в Коропський район. Шабалинів, Нехаївка»,- Юрій Притика, паромник.

Із культурного і туристичного погляду фундаментальною постаттю і темою для Сосниці є Довженко та кінематограф. Це той магніт, що дає можливість підтягувати туристичні потоки до цього селища.

«Постать Довженка, як і для всієї України… Це геній, який до кінця свого життя любив Україну, любив свою Сосниччину. Для нас це розвиток туризму. Це основна фішка, на яку їдуть туристи»,- Світлана Пастушенко, секретар Сосницької селищної ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині створюють давньоруське село (Фото)

«Одним із туристичних магнітів Сосниці є кована скульптура кінокамери в натуральну величину, якою знімала фільми операторська група Олександра Петровича Довженка»,- Андрій Ткач, начальник відділу економічного розвитку Сосницької селищної ради.

У Сосниці є на що подивитися і що про неї розповісти. Щоб донести це гостям селища, тут створено туристичний маршрут.

«Ми працюємо над тим, щоб створити цілу мережу цікавих екскурсійних маршрутів, і першою ластівкою, яка вже дуже цікавить туристів, є наша піша екскурсія Сосницею, яка називається «Сосниця – місто Залізного Ведмедя»,- Андрій Ткач, начальник відділу економічного розвитку Сосницької селищної ради.

Пам’ятають на Сосниччині і свої трагічні сторінки. Наприклад, біля села Киріївка в 1943-му були закатовані двоє місцевих жителів.

«Закатували на відступі з села. Вони не дожили буквально декілька годин до визволення села від німецько-мадярських окупантів»,- Євген Оринич, голова наглядової ради «Інституту громадської дипломатії», м. Київ.

Для вшанування їхньої пам’яті на місці загибелі було встановлено дерев’яний хрест.

«Допоміг партійний осередок «Нашого краю». Допомагали багато з тим, щоб виготовити його, і майстри були»,- Євген Оринич, голова наглядової ради «Інституту громадської дипломатії», м. Київ.

Окремою цікавинкою Сосниці є… Ведмідь. Залізний Ведмідь.

«Сосниця не має затвердженого герба, але герб із давніх-давен у нас – це ведмідь, який лізе на сосну до борті з медом. Там просто був круг для регулювання дорожнього руху, така локація не обіграна. Ну і вирішили … Трішки мали ми такі емоції, що ведмідь у нас хлопчик, але, як виявилось, це така фішка для туристів»,- Світлана Пастушенко, секретар Сосницької селищної ради.

Наразі економіка Сосниччини базується на сільському господарстві.

«Ми хочемо пожвавити роботу нашої сільськогосподарської молочарської кооперації. Але це не тільки молочарська кооперація, це може бути кооперація в інших галузях сільськогосподарського виробництва, щоб люди, які живуть на селі і є економічно активними… щоб вони могли на всьому тому заробляти»,- Андрій Ткач, начальник відділу економічного розвитку Сосницької селищної ради.

«Сосниччина – це край сільськогосподарського товаровиробництва, а також донедавна в нас працював гігант із виробництва жіночої білизни, фабрика «Еліта». На жаль, у зв’язку з агресивними діями Російської Федерації, до якої відбувався основний збут продукції, вони зараз перепрофілюються і тепер не можуть бути гігантами»,- Андрій Ткач, начальник відділу економічного розвитку Сосницької селищної ради.

У Сосниці є низка спеціалізованих навчальних закладів. До прикладу, реабілітаційний центр для дітей із різними вадами розвитку. Є кілька закладів, що готують спеціалістів на аграрну ниву.

«Сільськогосподарський технікум бухгалтерського обліку. Він готує економістів, обліковців, бухгалтерів. А також сільськогосподарський професійний аграрний ліцей, який готує фахівців робітничих спеціальностей – трактористів, кухарів, кондитерів, перукарів»,- Андрій Ткач, начальник відділу економічного розвитку Сосницької селищної ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Носівці хочуть показати найкращі надбання світу та місцевий колорит: потрібна підтримка новаторського проєкту

Готують тут кадрів і для культурного життя.

«Ми можемо пишатися нашою музичною школою імені Марка Федоровича Полторацького, а також будинком дитячо-юнацької творчості. Вони добре працюють і забезпечують цікаве навчання нашим дітям»,- Андрій Ткач, начальник відділу економічного розвитку Сосницької селищної ради.

Працюють у громаді і над зменшенням енерговитрат, залучаючи для цього кошти зовні.

«Ми працюємо над проєктами із залучення коштів для поліпшення енергоефективності тих будівель, що дісталися нам у спадок ще з радянських часів. Для цього ми залучаємо кошти Державного фонду регіонального розвитку, інші джерела фінансування»,- Андрій Ткач, начальник відділу економічного розвитку Сосницької селищної ради.

Так, було відремонтовано за новими стандартами енергоефективності дитячий садок «Сонечко». Також приведено до ладу центральний стадіон Сосниці.

А загалом влада Сосниці має стратегічне бачення щодо всіх напрямів розвитку, а також як може використовує свої історичні та природні переваги.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button