Коронавірус

В уряді назвали точний перелік послаблень і заборон, що діятимуть з 11 травня

Із наступного тижня в Україні послаблять обмежувальні заходи. Уряд скасує низку заборон, що діяли протягом карантину.

Раніше прем’єр Денис Шмигаль анонсував можливі послаблення. Точний їх перелік викладено в постанові Кабінету Міністрів №343.

Зокрема в документі йдеться про те, що по всій Україні, зокрема й на Чернігівщині, можна буде безперешкодно відвідувати парки, сквери, лісопаркові та прибережні зони, зони відпочинку. Також знімуть заборону з відвідування дитячих і спортивних майданчиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після 11 травня в Україні запроваджують «адаптивний карантин»

Однак тренуватися можна буде лише на вуличних майданчиках, адже спортзали та фітнес-центри поки що ніхто не відкриватиме.

Ще уряд дозволив тренування спортсменів національних збірних команд.

Щодо закладів громадського харчування, то вони продовжать працювати «на виніс», однак із понеділка можна буде відкрити літні тераси.

Торгово-розважальні центри зможуть здійснювати торгівлю непродовольчими товарами, тобто відкриються магазини різноманітного спрямування. Однак зони розваг і фудкорти тут залишаться закритими.

Із 11 травня запрацюють усі музеї та історико-культурні заповідники. Однак за їхніми власниками залишили право самим вирішувати, чи пускати туди відвідувачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Асоціація міст звернулася до Уряду стосовно місцевої влади і послаблення карантину

Усі, хто давно хотів навести лад із зовнішністю, зможуть приходити до салонів краси та перукарень. Їх діяльність також відновлюється.

І запрацюють стоматології, заклади побутового обслуговування. Дозволяється здійснювати свою діяльність адвокатам, нотаріусам, аудиторам, психологам.

Досі залишатимуться закритими кінотеатри та театри. Однак проводити репетиції, здійснювати кіно- та відеозйомку вже дозволено. Також відновлюються репетиції у цирках, концертних організаціях і художніх колективах. У всій цій діяльності мають брати участь не більше 50 людей.

Відновлюється й робота підприємств, які працюють у галузі ЗМІ.

Громадський транспорт (міський, міжміський, внутрішньообласний, міжобласний), метрополітени, залізничне та авіаційне сполучення досі під забороною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Садять городи, роблять ремонти та носять маски: як живуть громади Чернігівщини на карантині

Не відкриватимуть і заклади освіти, зокрема школи, університети, садочки.

Забороняються масові заходи та переміщення групами більше двох осіб.

Діти до 14 років не можуть перебувати в громадських місцях без батьків.

Виходячи на вулицю, обов’язково треба мати при собі документи, що посвідчують особу, й одягати маску в громадських місцях.

Також під забороною самовільний вихід із місць самоізоляції й обсервації.

Окрім цього, в уряді наголосили, що всі послаблення можливі за умови дотримання соціальної дистанції, регулярної дезінфекції та дотримання протиепідемічних заходів.

96081809_561898248096144_2521522217980788736_n

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button