Культура

«Гніздо горлиці» – фільм, сценарій якого написало життя (Фото)

Українського кіно, кажуть, немає. Колись було, а тепер його немає. Ще у 60-70-ті воно було. Його  знімали Сергій Параджанов, Леонід Биков та Іван Миколайчук. А тепер за ці двадцять років зникло…

А ще щось промайнуло майже зовсім непомітним для широкого загалу на початку 90-х у творчих потугах у Олега Бійми у телесеріалах «Злочин з багатьма невідомими», «Пастка», «Острів любові» тощо. Та зникло, щоб час від часу з’являтися в творіннях короткого метра фестивалю «Відкрита ніч».

У середині ж 2000-х після Помаранчевої революції теж зажевріло і завмерло, наче дитина в утробі матері. З’являлись поодинокі рухи: «Нескорений», «Украдене щастя», «Штольня», фільми Оксани Байрак та інші не вельми відомі широкому загалу творіння. Та це тільки провісники народин нового українського кіно. І щойно двохтисячні перетнули дев’ятий рік, потуги посилилися. Україна потребувала нового рівновеликого зі світовим кіно – нашого, українського.

Вистріл відбувся одразу шедеврами світового рівня Михайла Іллєнка у 2012 році «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» та у 2013-му «Хайтарма» Ахтема Сеїтаблаєва. З початком російсько-української війни дитина народилася. І нехай вона ще слабка й квола, але своїм «криком» заявила про себе, як окремий культурний суб’єкт – Українське Європейське Кіно.

Воно, це Дитя, уже показало себе такими фільмами у 2015 та 2016 роках «Політ золотої мушки» Івана Кравчишина, «Жива» Тараса Химича, «Гніздо горлиці» Тараса Ткаченка. 18-го травня має вийти в прокат фільм Ахтема Сеїтаблаєва «Чужа молитва». Названо тільки кілька кінокартин. Їх цього року багато буде – більше ніж за всі роки незалежності.

Нещодавно в Корюківці в районному будинку культури проходив показ фільму «Гніздо горлиці». У кінокартині показана історія з життя про нелегку долю заробітчанок в Італії. Молода жінка Дарина через скрутне матеріальне становище полишає рідне село на Буковині та потрапляє до Генуї. Її наймає для своєї матері адвокат Алесандро.

Життєві обставини складаються так, що вона вступає в інтимні стосунки з роботодавцем, вагітніє. Через це повертається до України, де на неї чекає чоловік Дмитро та донька Мирослава. Як сказати правду чоловікові про дитину не від нього? Разом зі своєю проблемою доводиться вирішувати й проблеми в родині. Як поєднати колись щасливу родину? Це добудова будинку й вагітність доньки, довірливістю якої скористався «мажорний» негідник, син місцевого високопоставленого чиновника.

20 квітня вперше про себе заявила наша Національна кінопремія «Золота дзиґа» — аналог американського «Оскара». Найкращим фільмом року визнано «Гніздо Горлиці (режисер Тарас Ткаченко). Крім того, за «Гніздо горлиці» відзнаку отримали: Тарас Ткаченко – найкращий режисер. Віталій Лінецький (посмертно)– найкращий актор у головній ролі, нагороду отримав син – Максим Лінецький. Найкращою акторкою у головній ролі стала Римма Зюбіна. Найкращими акторами другого плану відзначено Миколу Боклана та Наталію Васько.

Як розказало Радіо «Свобода», «згідно з повідомленням на сайті Української кіноакадемії, повний список фільмів, що змагалися в конкурсі, налічував 54 кінострічки. Переможців визначали члени Української Кіноакадемії шляхом голосування.»

Презентували фільм у Корюківці: актриса Київського академічного Молодого театру, яка зіграла головну роль, Римма Зюбіна та продюсер фільму «Гніздо горлиці» Андрій Суярко.

Запросила в гості до Корюківки Римму Зюбіну та Андрія Суярко молодіжна громадська організація «Альтернатива» (Володимир Онищук). Це вже не перша зустріч з акторкою. У 2015 році пані Римма «привозила» «Трубача» (режисер – А. Матешко). Показ фільму «Гніздо горлиці» та зустріч із творцями фільму відбулася за сприяння народного депутата України Анатолія Євлахова.

До речі, Римма Зюбіна має й чернігівське коріння. Мати народилася в Мені. Є родичі в Холмах Корюківського району.

Після перегляду глядачі Корюківки, Холмів і Городні змогли поспілкуватися з продюсером Андрієм Суярко та виконавицею головної ролі у фільмі Риммою Зюбіною. Від ГО «Альтернатива» та волонтерів із Холмів гості отримали подарунки.

Знімали фільм у Чернівецькій області. Цeркву на Вeликдeнь знімали в сeлі Вижeнка (до речі, на справжній Вeликдeнь знімали). А також у Чернівецькому університеті. Італійські події у фільмі відбуваються в Генуї.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button