Культура

Музей у валізі: у громаді на Чернігівщині запрацював цікавий проєкт (Фото)

Музеї вже давно перестали бути лише місцем, де зберігаються експонати. Навпаки, в музеях нині влаштовують багато цікавих заходів і запроваджують нові цікаві форми роботи.

Зокрема, в Корюківському історичному музеї не так давно запрацював проєкт «Музейна валіза». Тож із повною валізою старовинних цікавих речей музейники йдуть до дітей. Причому це цікаво і організаторам, і малечі.

Щоправда,в музейній практиці експонати із закладу виносити не можна. Більше того, це заборонено. Тому корюківські музейники створили спеціальну навчальну колекцію для дітей із предметів, які не перебувають на обліку у фондах, але є цінними для розуміння минулого.

Наповнили валізу предметами старовини, яких уже нема в побуті, якими вже не користуються.

«У нас є старовинна праска. Діти, до речі, дуже дивувалися, як можна цією праскою користуватися, адже її до розетки не підключиш. А ми розповідали, що вона нагрівалася зовсім іншим способом – на плиті. Дерев’яний прач, ботало – дзвоник, який вішали коровам. Ми ще з дітьми сміялися, що це коров’ячий GPRS, щоб можна було за звуком визначити, де корова. Бо коли корова пасеться, дзвоник дзвонить. У валізі також є старовинний підручник із геометрії. Він 1910 року, в ньому дуже багато тексту і зовсім немає ілюстрацій. Діти казали, що, мабуть, надто складно вчитися за таким підручником, бо він дуже нудний. Є старовинна фотографія. То дивилися, який вигляд мали тогочасні гімназисти.

Є кантур, як ваги в давнину. Тобто назбирали всіляких таких старовинних предметів, які цікаві дітям і про які вони не знають», – пояснює Катерина Онищук, науковий співробітник Корюківського історичного музею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Чернігівщині запрацювала медіалабораторія (Фото)

Проєкт орієнтований на дітей до 10-річного віку. У старших групах садочків і в початковій школі діти його дуже добре сприймають.

Також його створювали й задля того, аби перебування дітей в укриттях під час повітряних тривог було більш цікавим.

«У мене двоє своїх дітей, четвертокласників, і зрозуміло, що під час повітряних тривог вони разом з однокласниками сидять у бомбосховищі. То, буває, що й нудяться.

Тому ми вирішили створити цей проєкт, щоб якось відволікти дітей і донести до них цікаву інформацію. Ми з літа цей проєкт розробляли, компонували валізу, а ось ходити до дітей тільки почали», – розповідає Катерина Онищук.

Валіза важка, але музейні працівники справляються. Надихає й те, що працюють для дітей, яким насправді цікаво подивитися, доторкнутися та дізнатися, як влаштовані і працюють старі речі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Корюківський історичний музей

Ще статті по темі

Back to top button