Культура

«Сіверські музичні вечори»: другий фестивальний день (Фото)

Гайдн, Шостакович і Рахманінов звучали зі сцени Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм у другий фестивальний день ХІХ «Сіверських музичних вечорів».

Концерт для труби з оркестром мі-бемоль мажор Йозефа Гайдна представили глядачам Академічний симфонічний оркестр «Філармонія» під диригуванням Андрія Шевчуковського та соліст Національної опери України, заслужений артист України трубач Володимир Сніцаренко — лауреат багатьох всеукраїнських і міжнародних конкурсів. Цей концерт, написаний у 1796 році, — рідкісний приклад твору для такого раритетного інструменту, як труба з клапанним механізмом. «Твір, написаний для клапанної труби, складніший, ніж для сучасної, — пояснює Володимир Сніцаренко. — В усьому світі цей концерт Гайдна вважається «конкурсним»: у конкурсі до симфонічного оркестру він є обов’язковим твором — це певна планка майстерності».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Сіверські музичні вечори» 19-й раз збирають поціновувачів музики

Разом із відомою чернігівською піаністкою, солісткою оркестру «Філармонія» Ольгою Шадріною Володимир Сніцаренко виконав Концерт №1 для фортепіано та труби з оркестром Дмитра Шостаковича. Цей твір, завершений у 1933 році, був експериментом композитора, який поєднав інструменти у необароковому стилі. Шостакович привніс у свій твір і особливі нотки, відзначені музикознавцями: по-перше, партії труби іноді є сардонічними відповідями на фортепіанні пасажі, по-друге, сам концерт іноді пародіює відомі музичні твори, в тому числі «Апасіонату» Бетховена, народні мелодії і навіть твори самого Шостаковича. «Так, цей концерт трохи «хуліганистий», — підтверджує Володимир Сніцаренко. — Шостакович, мабуть, проявив у ньому власний характер. Але концерт дуже красивий, і його виконання — завжди задоволення». Ользі Шадріній і Володимиру Сніцаренку «зігратися» було легко. «Це дуже творчий процес», — зазначає пані Ольга.

Із 2001 року співпрацює з оркестром «Філармонія» знаменитий піаніст Вадим Руденко. І вже 18 разів він брав участь у фестивалі «Сіверські музичні вечори»! На переконання художнього керівника фестивалю — головного диригента оркестру Миколи Сукача, творче зростання колективу залежало саме від Вадима Руденка. «Для мене особисто велике щастя грати з цим геніальним музикантом», — каже Микола Сукач. Вадим Руденко — лауреат великої кількості конкурсів, зокрема «Концертино Прага», Міжнародних конкурсів імені бельгійської королеви Єлизавети, імені Паломи О’Ши (Іспанія), імені Дж.Б. Віотті (Італія), імені Петра Чайковського і імені Станіслава Ріхтера (Росія).

У репертуарі виконавця твори Баха, Моцарта, Шуберта, Шопена, Брамса… Але особливе місце в його творчості займає Сергій Рахманінов. У другий день ХІХ «Сіверських музичних вечорів» Вадим Руденко разом з Академічним симфонічним оркестром «Філармонія» представив увазі публіки рахманіновський Концерт для фортепіано з оркестром №2 до мінор. Цей концерт уперше прозвучав у 1901 році і нині є одним з найпопулярніших творів у світовій фортепіанній літературі.

Музика Сергія Рахманінова звучатиме і в третій фестивальний день «Сіверських музичних вечорів»: уже цієї суботи, 23 березня, на сцені обласного філармонійного центру — опера в концертному виконанні «Алеко». Представлятимуть її солісти і хор Оперної студії Національної музичної академії України разом з Академічним симфонічним оркестром «Філармонія», яким диригуватиме заслужений діяч мистецтв України Андрій Савчук.

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру
фестивалів та концертних програм

Ще статті по темі

Back to top button