Культура

У Ніжині працює унікальний музей рідкісної книги (Фото)

Запах старого паперу, притрушені віковим порохом велетенські обкладинки, витіюваті кириличні заголовки, суворі рядки готичних текстів… Зазирнути у минуле можливо, відвідавши Музей рідкісної книги у Ніжині.

Його створили в 1985 році з унікального книжкового зібрання університетської бібліотеки. У двох невеликих залах музею нині живуть 3500 експонатів, кожен з яких має свою цікаву історію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині відкрили кімнату-музей мореплавця Лисянського (Фото)

Тут є точна копія найпершого рукопису канонічного тексту українською мовою, «Пересопницького Євангелія» 1556 року, – одного з символів нації, що важить майже 18,5 кілограмів! Тоді як найменша книга музею має розмір 8 см та вагу менше 100 грамів — це путівник для туристів, датований 1624 роком.

Одні з найдавніших писемних пам’яток давньослов’янської й давньоруської мови — Остромирове Євангеліє (1056 рік) та Ізборник Святослава (1076 рік), створений для чернігівського князя Святослава Ярославича. В музеї можна побачити їх точні копії (оригінали цих манускриптів нині зберігаються в Росії).

Ще один цікавий експонат — книга «Вінець Христов» (1688 рік) , яка розлютила Московського патріарха Іоакима. Він назвав її єретичним проявом українського вільнодумства, розпорядився вилучити видання з усіх бібліотек та монастирів і привселюдно спалити. Відтоді було заборонено друкувати православні книги українською мовою. В експозиції Музею можна побачити оригінальний примірник «Вінця Христова», який надрукували 1688 року у лаврській типографії за гроші гетьмана Івана Мазепи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині розпочалися зйомки фільму про історію міста

Особлива гордість музею – запрестольне Євангеліє 1689 року. Величезного розміру фоліант важить майже 18 кг, деякі сторінки розфарбовані від руки, заголовки – позолочені.

Також тут можна побачити рідкісні примірники видань творів давньогрецького філософа Платона (Венеція, 1513, 1517), «Іліаду» та «Одіссею» Гомера (1544, 1743), «Енеїду» Вергілія (1567).

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

АТ «Чернігівгаз»

Ще статті по темі

Back to top button