Культура

Запряжу я бугая, куди люди, туди я: у Чернігові презентували книгу «Золоті перлини народної творчості» (Фото)

Прислів’я та приказки – це мудрість українського народу. Але  часом ці перлинки втрачаються, бо здебільшого їх використовують у спілкування люди більш старшого віку, а не молодь.

Тож цю народну творчість треба зберегти, так вважає Світлана Шовкун, авторка книги «Золоті перлини народної творчості: Седнівські прислів’я та приказки». Презентація її книги відбулася в бібліотеці Короленка на засіданні клубу «Краєзнавець».

«Книжка унікальна тим, що вона сформована на матеріалі, який характерний саме для Седнівського краю. І взагалі на гостинах клубу говоритимемо про українські прислів’я і приказки, які виникають з давніх-давніх часів і в 17 столітті вже мають такий активний прояв. Але дослідники, які їх збирали, зазвичай, обмежувалися територією Галичини та іншими регіонами. А матеріалів про  прислів’я, які характерні для території Чернігівщини, або якогось села із нашого регіону – зустрічається мало.У книжці зібрані більше тисячі прислів’їв і приказок, які зібрала Світлана Омелянівна», — у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначила Наталія Рослік, бібліотекар відділу краєзнавства Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім.. В.Г. Короленка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від ярмарків смаколиків до окопних свічок: менська молодь допомагає ЗСУ (Фото)

Авторка книги Світлана Шовкун розповіла, що у книзі дійсно представлені прислів’я і приказки, які побутують в розмовній мові в селищі Седнів із дотриманням місцевого діалекту.

«В книзі вони згадуються як вдалі, так і примітивні. Але як перші так і другі живуть і процвітають в народі, збагачуючи нашу мову. Ми навіть часто не помічаємо, яку вживаємо їх у розмовній мові. Але вони влучно підсилюють зміст сказаного. В цьому і сіль народної творчості, що йде від наших пращурів. У 50-80-х роках минулого століття відбувався їх шалений розквіт. Адже вони вживалися в розмовній мові усім населенням – від малого до старого.

Я сама найбільшу кількість їх почула від своєї матусі. Вона їх повторювала безліч разів у своєму житті, тож вони навічно закарбувалися в моїй пам’яті по сьогодні. Наприклад, управишся з козами на торг ; город любить горбату бабу; пани мої дрібнесенькі, а воші, як боб. Отже моя матуся стала основним стержнем мого матеріалу.

Нині ж старше покоління їх вживає, але не настільки часто, як моїм поколінням. І нині сумно, що ці приказки майже не вживаються молоддю.

Я відтворила і написала прислів’я та приказки для того, щоб передати цей унікальний седнівський скарб народної творчості майбутнім поколінням», — розповіла Світлана Шовкун, авторка книги.

Книга побачила світ тиражем у 130 екземплярів. а презентація її також відбудеться у рідному Седневі  Світлани Шовкун.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button