Чоловічий клуб

Батальйон «Чернігів» — з Майдану на війну

З початком протистояння на Донбасі розпочалося формування різноманітних добровольчих формувань.

У структурі МВС це були зведені спецпідрозділу, які формувалися з громадських активістів  з метою зупинити політичну дестабілізацію в регіонах.

Як правило основою таких батальйонів стали добровольці з «Самооборони Донбасу». Так було і в Чернігові, де такий батальйон стали формувати на базі 14-ї сотні Самооборони Майдану «Вільні Люди».

Як згадує тепер Віталій Костюченко (станом на вересень 2014 року — заступник командира батальйону): «Коли я вже ходив від намету до намету й агітував хлопців, то спочатку мене просто посилали. Казали, як можна стати на сторону тих, хто ще вчора по нас стріляв…»

Його спогади дополняє сотник, а потім комбат  Роман Пицків: «Саме створення батальйону було нелегким. Я отримав завдання зібрати людей. Була вказівка від Андрія Парубія організовувати людей з Самооборони, я взяв хлопців з Майдану, тих, хто не пішов в Нацгвардію. Ми приїхали в Чернігів, там дали приміщення стареньке і почали процес навчання».

Всього таких добровольців на той час було 30.  Вже 13 травня 2014 року перші 46 спецпризначенців після десятиденної підготовки в урочистій атмосфері склали присягу, одержали зброю та посвідчення спеціальних співробітників міліції.

Бійці батальйону  розпочали свою діяльність з патрулювання вулиць обласного центру. Але ситуація на Донбасі було дуже загрозливою і незабаром бійці були відправлені на Луганщину. Першим бойовим завданням була зачистка Кремінної, потім були реальні бойові дії, коли разом з військовими чернігівські міліціонери брали участь в звільненні міста Рубіжне.

Далі було дуже багато бойової роботи – це перш за все зачистка прифронтових території  — Сєвєродонецька, Лисичанська, Красного Яру та Вегунки Жовтневого району м. Луганськ та смт. Станиця Луганська та контроль блок-постів у близькому тилу військ.

Зі слів комбата Пицківа: «Ми йдемо слідом за армією та займаємося зачисткою небезпечних об’єктів. Знаходимо тих, хто підтримував сепаратистів грошима, постачав їх формою та продуктами. У багатьох з них виявляємо зброю та боєприпаси. За час існування батальйону ми передали в СБУ понад сорок осіб».

У листопаді–грудні 2014 року «Чернігів» перебував в районі Станиці Луганській.

21 грудня 2015 року чергова ротація бійців спецбатальйону «Чернігів» вирушили в зону бойових дій на Донбасі будучи вже в складі новоствореної Національної поліції. Нині батальйон переформатований у роту.

Втрати батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Чернігів»:

* Старший сержант міліції Найдьон Олександр Вікторович. Загинув під час сутички з бойовиками в районі автостанції смт. Станиця Луганська

* Рядовий міліції Запека Віктор Олександрович. Був поранений під час бойового зіткнення 16 листопада 2014 р. в районі автостанції смт. Станиця Луганська. Помер у лікарні.

* Рядовий міліції Іщенко Андрій Васильович. Загинув 16 листопада 2014 р. під час сутички з бойовиками в районі автостанції смт. Станиця Луганська

* Сержант міліції Лось Роман Миколайович. Був поранений під час бойового зіткнення 16 листопада 2014 р. в районі автостанції смт. Станиця Луганська. Помер 10 червня 2016 р.

Ще статті по темі

Back to top button