Чоловічий клуб

Доля українських Ту-160

На момент розпаду Радянського Союзу на території України знаходились 19 стратегічних бомбардувальника Ту-160 зі складу 184-го окремого Тяжелобомбардіровочная авіаполку (аеродром Прилуки).

Незалежна Україна прийняла умови Договору про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь між Союзом Радянських Соціалістичних Республік і Сполученими Штатами Америки від 31 липня 1991 року. Згідно з положеннями цієї угоди до 4 грудня 2001 року країна повинна була зняти з озброєння все важкі бомбардувальники.

Найбільш вірогідним варіантом був продаж літаків Росії. Однак прецедентів таких продажів в світі не було, як і не було визначено вартість продажу. Тому Україна стала виставляти найрізноманітніші ціни — так, в 1993 році Київ зажадав від Москви близько 3 млрд. Дол.

За літаки, наземні командні і диспетчерські пункти, допоміжне обладнання, технічну документацію і крилаті ракети великої дальності. На той момент ця ціна майже в два рази перевищувала борг України за російський газ.

Природно, що росіяни не погодилися.

Тому 17 квітня 1998 року Радою національної безпеки і оборони України було прийнято остаточне рішення про ліквідацію стратегічних авіаційно-ракетних комплексів Ту-95МС і Ту-160. При цьому фінансування робіт по їх ліквідації повинно було здійснюватися за рахунок коштів, виділених американським урядом в рамках угоди «Про надання допомоги Україні в ліквідації стратегічної ядерної зброї і запобігання розповсюдженню зброї масового знищення», підписаної 25 листопада 1993 року між Україною і США.

Проект утилізації Ту-160 розроблявся спільно з АНТК ім. О.К.Антонова, який отримав за нього близько 5 млн. грн. В рамках програми колективного зменшення загрози — Cooperative Threat Reduction — був підписаний з американською компанією «Raytheon Technical Services Co.».

Вже 16 листопада 1998 року Україна приступила до виконання контракту, розрізавши в присутності американців з використанням їх обладнання два Ту-160.

Це дуже підштовхнуло росіян до подальших переговорів. І 8 вересня 1999 року в Ялті був підписаний міжурядову угоду між Україною і Росією про обмін 8 Ту-160, 3 Ту-95МС, 575 крилатих ракет Х-55СМ і аеродромного обладнання в сплату українського боргу за поставлений природний газ на суму 285 млн. дол.

6 листопада 1999 року перший Ту-160 перелетів на аеродром Енгельс, останній — 21 листопад 2000 року. 2 лютого 2001 року в Прилуках було утилізовано останній Ту-160.

В результаті на території України залишився лише демілітаризоване і приведений до летнонепрігодного стану важкий бомбардувальник Ту-160, встановлений в музеї Дальньої авіації на аеродромі Полтава.

Ще статті по темі

Back to top button