Чоловічий клуб

Донбаський вояж миколаївців: 19-й батальйон територіальної оборони на Донбасі

Формування Миколаївського батальйону територіальної оборони розпочалося 5 травня 2014 року в казармах 2-го Об’єднаного навчального центру спеціального зв’язку. Його основу склали добровольці, командний склад формувався з офіцерів запасу і військових пенсіонерів. Командиром батальйону був призначений полковник Цогоєв Сергій Маірбекович.

Після бойового злагодження на полігоні «Широкий Лан» в кінці травня 1-ша стрілецька рота батальйону була перекинута на перекриття кордону з Придністров’ям, а 2-га була направлена ​​на охорону державних об’єктів стратегічного значення — охороняли Криворізьку ГЕС, бази, склади.

Наприкінці серпня 2014 року після подій під Іловайськом батальйон в терміново порядку було поставлене спочатку в Камиш Зорю (Запорізька область), а потім і в Староігнатівку. Тут 5 вересня командуванням «сектора Б» була поставлена ​​бойова задача — взяти під контроль Тельманівський район Донецької області і облаштувати лінію оборони по річці Кальміус.

У результаті місцем базування роти охорони стало Гранітне, 1-ї стрілецької роти — Староласпа, 3-я рота була спрямована на охорону позицій артилеристів 55-ї окремої артбригади, рота охорони стояла на блок-постах.

«1-ша рота охорони потрапила на місце, де знаходилося підрозділ Національної гвардії, який було обстріляно «Градами». У них були втрати двоє — 200-х і шість — 300-х. Побачивши першу кров, перше поранених і вбитих, у бійців просто почалася паніка. Хоча всі розуміли, куди потраплять. Ті, хто втік, говорили, що у них немає озброєння для оборони, а на них йшла купа танків. Їхні розповіді були страшніше ніж те, що ми бачили насправді. Наговорили вони багато, і з 30 осіб, які готувалися до відправки на схід, поїхали тільки 12» — розповідає заступник командира батальйону по роботі з особовим складом Ігор Вікторович Гадейчук.

Оперативна група виїхала в селище Тельманове з метою перевірки законної влади в місті, але її зустрічала численна група прихильників ДНР. По групі був відкритий вогонь, солдати зайняли оборону в будівлі відділення міліції. У бій не вступали, повернулися до базового табору.

Потім були місяці позиційної війни, в якій вистачало і обстрілу з «Градів» і масового дезертирства частини особового складу.

1 грудня 2014 року сформований підрозділ був виведений із зони бойових дій до місця постійної дислокації в Миколаїв. З першого свого складу батальйон втратив 5 бійців.

У листопаді 2014 року 19-й батальйон територіальної оборони був переформатований у 19-й мотопіхотний батальйон 1-ї танкової бригади.

У березні 2015 року, отримавши поповнення, батальйон був направлений для несення служби в Херсонську область для охорони адміністративного кордону з Кримом і обладнання укріпленої лінії оборони.

Станом на травень 2016 року батальйон знаходиться у складі 40-ї артилерійської бригади оперативного командування «Південь».

Ще статті по темі

Back to top button