Чоловічий клуб

Майбутнє українського флоту

Судячи з останніх подій 2017 рік цілком може стати «роком флоту». Є серйозні підстави думати, що все-таки прийнято політичне рішення про подальшу долю тих залишків ВМСУ, які нині гордо називаються «флотом».

За останній рік від амбітних планів побудови «флоту великого моря» із корветами і фрегатами відмовилися на користь створення «москітного флоту» з декількох десятків катерів різного призначення.

У рамках цього в 2016 році ВМСУ були поставлені малі броньовані артилерійські катери «Аккерман» і «Бердянськ», побудовані на київському ПАТ «Завод «Ленінська кузня». У квітні були закладені ще чотири катери проекту 58155, і сьогодні вони успішно будуються.

28 грудня там же була проведена церемонія закладки двох десантних катерів проекту 58181 типу «Кентавр», у якій взяв участь особисто командувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України віце-адмірал Ігор Воронченко.

Закладені десантні катери, на думку командування, є важливим елементом морського компонента сил швидкого реагування і можуть застосовуватися для транспортування морем і висадки на необладнане узбережжя морського десанту, ураження окремих малорозмірних цілей противника вогневими засобами, боротьби з десантно-висадочних засобів противника, а також для боротьби з протидиверсійними силами й засобами супротивника. Такі катери можуть вирішувати завдання як у річковій акваторії, так і в найближчій морській.

Власне, «Кентавр» є наступним розвитком лінійки броньованих катерів «Гюрза» і «Гюрза-м» і є базовим для цілої лінійки катерів – для сил Спеціальних операцій, для МНС, вогневої підтримки, санітарний і пожежний.

Залежно від модифікації може змінюватися й озброєння катера. Як запевняє виробник, воно може включати як два бойові модулі з кулеметом (7,62 або 12,7 мм) та автоматичним гранатометом (30 або 40 мм), так і мобільну РСЗВ під авіаційні некеровані реактивні снаряди С-8 або пускову установку «Град» (у варіанті катери вогневої підтримки). Опціонально катер може нести морські міни і несе апаратуру для постановки димової завіси.

Така концепція дуже популярна в світі, і основу «москітного флоту» небагатих держав складають шведські десантно-штурмові катери типу CombatBoat 90 (CB90) і їх клони. Український варіант відрізняється від «шведа» своїми розмірами – наш катер має довжину в 21,4 метра замість 16 метрів – і місткістю (32 людини десанту замість 20-21).

Таким чином, через рік у складі нашого флоту буде вісім катерів, які значно посилять його можливості.

Ще статті по темі

Back to top button