Чоловічий клуб

«Звіробій» виходить на стежку війни

Однією з особливостей ВСУ на Донбасі стало формування підрозділів нового типу. Так, за короткий час з’явилися чотири окремі танкові батальйони. Щонайменше один із них формувався на Чернігівщині.

Третій окремий танковий «Звіробій» був сформований у вересні 2014 року на базі Т-64БВ, що перебували на зберіганні в Гончарівську (1-ша окрема танкова бригада).

Підготовка мобілізованих 3-ї хвилі пройшла по-фронтовому швидко, і вже в жовтні батальйон перекинули залізничним транспортом до Запорізької області, а звідти своїм ходом до селища Нікольського Волноваського району.

Після 10-денного злагодження на місці танкісти 29 жовтня прибули до сектора «М». Тут їхньою зоною відповідальності стала ділянка фронту Чермалик – Павлопіль – Гранітне.

У цей період підрозділ активно використовували в боях. Так, 6 грудня щонайменше вісім танків підтримували контратаку піхоти в районі селища Миколаївка Тельманівського району. В результаті противник втратив раніше зайняті позиції.

До початку лютого 2015 року підрозділ своїм ходом був перекинутий на північ — до сектора «Б» під Донецьком. При цьому три роти почали діяти самостійно, підтримуючи наші війська в районі Піски – Авдіївка.

Танки 1-ї роти базувалися в селищі Уманське Ясинуватського району: саме вони підтримували десантників 95-ї і 25-ї бригад, які зайняли вентиляційний ствол шахти «Бутовська» (майбутній опорний пункт ЗСУ «Шахта Бутівка»).

Друга рота базувалася в Кирилівці Волноваського району. Третя рота – в Новомихайлівці Мар’їнського району. Танкісти цієї роти брали активну участь у відбитті атаки противника на Мар’їнку 3 – 4 червня 2015 року.

У липні 2015 батальйон перекинутий на Луганщину – в сектор «С» в район Троїцьке – Попасна – Золоте – Гірське.

У вересні 2015 року підрозділ виведений із фронту. Тоді ж відбулася й реорганізація – батальйон у повному складі був переданий до складу 54-ї окремої мотопіхотної бригади (база – Бахмут).

Узимку 2016 року танки бригади короткий час знаходились в Херсонській області, а потім знову повернулись на Донбас.

Офіційні втрати за час участі в бойових діях – 1 танк знищений, 5 пошкоджені (введені в дію після ремонту).

Ще статті по темі

Back to top button