Чоловічий клуб

Майбутнє української стрілецької зброї – штурмова гвинтівка «Малюк»

У 2005 році конструкторське бюро «Артилерійське озброєння» (Київ) почало розробку нової штурмової гвинтівки, що спершу отримала назву «Вулкан-М» і базувалася на попередніх розробках компанії – «Вепр» і «Вулкан».

По суті, нова штурмова гвинтівка, що невдовзі була перейменована в «Малюк», була перебитим під вельми популярну в світі систему «буллпап» (коли спусковий гачок переміщений вперед і знаходиться перед магазином та ударно-спусковим механізмом) АК-74М.

Зброя оснащено трьома планками Пікатіні – для установки додаткових оптичних і механічних пристроїв, зокрема прицілу, рукоятки, сошок тощо. Також на «Малюк» кріпиться і швидкознімний глушник.

Самі магазини від автоматів Калашникова вставляються в спеціальну шахту магазину, що допомагає краще фіксувати магазин, а так само полегшує його прилягання. Однак він не дає змоги використовувати багаторядні та дискові магазини.

Український автомат «Малюк» має хороші шанси як усередині країни, так і сприятливі перспективи в просуванні на світовому ринку стрілецької зброї. У сегменті стрілецької зброї автомат зможе зайняти нішу разом із зразками провідних виробників світу – ізраїльським «Тавором», австрійським «Штеєр» AUG А-3 або бельгійським FN F-2000.

Зараз фахівці компанії постійно продовжують процес удосконалення своєї зброї. Так, у січні 2015 року автомат був показаний на Гончарівському полігоні в Чернігівській області, при цьому на кришці ствольної коробки був встановлений приціл коліматора.

Тактико-технічні характеристики автомата «Малюк»

Калібр: 5,45мм

Патрон: 5,45х39мм обр.1974г.

Вага: 3 кг (без магазину)

Довжина: 702 мм

Довжина ствола: 415 мм

Скорострільність: 650-700 пострілів на хвилину

Прицільна дальність: 1000 метрів

Магазин: ріжковий на 10 патронів (від АКС-74УБ), ріжковий на 20 патронів (від АКС-74У), ріжковий на 30 патронів (від АК-74), ріжковий на 45 патронів (від РПК-74)

Фото — ukroboronprom.com.ua

Ще статті по темі

Back to top button