Чоловічий клуб

Надія довжиною в два роки…

Історії воїнів, які воювали на Донбасі, дуже часто вражають своїм драматизмом. Однак окремо в цьому ряду стоїть історія молодого бійця з Мени Олександра Ільчишина. Отримавши тяжкі поранення, він пробув два роки в комі.

Олександр народився 20 червня 1989 року в Мені. З 1995 по 2006 роки навчався у Менській районній гімназії. Як згадує перша вчителька Світлана Дмитрівна Корж: «Сашко був маленьким русявим яснооким хлопчиком, якого мама привела до першого класу. Навчався він добре, знав математику, швидко розв’язував приклади та задачі, дуже любив малювати, декламувати вірші, брав актину участь у проведенні свят та у спортивних змаганнях. Йому все було цікаво, до всього хотів долучитися, усього спробувати».

ильчишин-1+У 2007 році закінчив Сосницький професійний аграрний ліцей за спеціальністю «оператор комп’ютерного набору». У 2007-2008 роках проходив строкову військову службу у лавах ЗСУ.

Був призваний до Збройних сил України в першу хвилю мобілізації – у березні 2014 року. З 18 березня по 19 травня 2014 року служив стрільцем відділення охорони Менського районного військового комісаріату.

Із 19 травня 2014 року Олександр Ільчишин — солдат, кулеметник мотопіхотного відділення мотопіхотного взводу 41-го батальйону територіальної оборони «Чернігів-2». Брав участь у визволенні Слов’янська, Красного Лиману та Попасної.

9 серпня 2014 року під час передислокації батальйону на інший блокпост у районі міста Дебальцеве (Донецької області) БТР з Олександром та його побратимами потрапив під обстріл та підірвався на міні. Боєць отримав важкі осколкові поранення лівої руки та ноги, перелом ліктьової кістки, була роздроблена стопа. Першу допомогу йому надали в Артемівській центральній лікарні, потім був Харківський госпіталь, травматологічне відділення Київського шпиталю. Згодом направлений на реабілітацію в Ірпінський госпіталь Київської області.

31 серпня 2014 року пораненому зробили складну операцію, а 2 вересня уві сні він впав у кому, в якій перебував два роки.

У ніч на 24 серпня 2016 року Олександр помер. Похований у місті Мена.

На будівлі гімназії встановлена меморіальна дошка.

Відкриття меморіальної дошки Олександру Ільчишину

Ще статті по темі

Back to top button