Чоловічий клуб

«Поршень» для піхоти

У 1990-х українське оборонне відомство ухвалило рішення про початок розробки самозарядного ручного гранатомета. Розробником обрали дніпропетровський «Південний машинобудівний завод», на якому колектив конструкторів КБ «Південне» розпочав роботи з проекту «Поршень».

У 2000 році демонстраційний зразок гранатомета був показаний на виставці озброєнь. Тоді ж він отримав офіційне позначення «РГ-1» («Ручний Гранатомет-1»).

Розробка з низки причин затягнулась, у результаті чого повідомлення про перехід робіт у завершальну стадію з’явилися тільки в 2007 році. Остаточно доопрацьований варіант гранатомета РГ-1 «Поршень», що пройшов полігонні випробування і був підготовлений до серійного виробництва, представили керівництву Збройних сил України тільки в 2014 році.

Автоматичний ручний гранатомет РГ-1 створений для заповнення тактичної ніші між однозарядним підствольним гранатометом типу ГП-25 і станковим автоматичним гранатометом АГС-17. Його основне призначення – використання в швидкоплинних бойових діях у гірських і міських умовах.

поршен_-1

Гранатомет є відносно компактною та легкою зброєю для свого класу (з магазином важить приблизно стільки ж, скільки і кулемет Калашникова з коробкою на 100 патронів), зручною при транспортуванні та використанні.

Із гранатометом «Поршень» пропонується використовувати коробчасті магазини на п’ять пострілів. Магазин поміщається в приймальне вікно в нижній частині стволової коробки, засувка магазину знаходиться перед ним. Стріляні гільзи викидаються через вікно в ствольній коробці.

Із ручним гранатометом РГ-1 можуть використовуватися оптичні та коліматорні приціли. Для їх установки на лівій бічній поверхні стволової коробки є спеціальний кронштейн. З огляду на відносно велику вагу та сильну віддачу для зручності стрільби зброя комплектується складаною двоногою сошкою. До задньої частини стволової коробки на шарнірі кріпиться трубчастий приклад. У разі необхідності стрілок може скласти його вперед-праворуч. На верхній поверхні стволової коробки є ручка для перенесення.

Найважливішою складовою проекту «Поршень» є розробка боєприпасів для гранатомета. Для вирішення цього завдання до проекту було залучене Державне підприємство «Павлоградський механічний завод». Для РГ-1 фахівці заводу розробляли (або вже розробили?) три типи пострілів калібру 30 мм: осколковий – для ураження живої сили; кумулятивний – для стрільби по легкоброньованих цілях і так званий практичний постріл – для проведення навчальних стрільб. Планувалось, що надалі спектр боєприпасів для РГ-1 може бути розширений димовими гранатами або гранатами несмертельної дії, спорядженими сльозогінним газом.

Попри те, що наразі дані про боєприпаси під РГ-1 у вільному доступі відсутні, можна з великим ступенем ймовірності припустити, що їхні бойові характеристики перевершуватимуть характеристики пострілів ВОГ-17 для АГС-17.

Станом на весну 2017 року гранатомет не виробляють серійно. Кілька дослідних зразків РГ-1 проходять військові випробування на фронті та використовуються десантниками однієї з аеромобільних бригад у боях на Авдіївській промисловій зоні.

поршен_-2

Тактико-технічні характеристики автоматичного гранатомета РГ-1 «Поршень»

Скорострільність – 30 пострілів/хвилину.

Ефективна дальність стрільби – 1 000 метрів

Маса – 10 кг

Довжина – 905 мм

Довжина ствола – 300 мм

Початкова швидкість гранати – 185 м/с

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button