Чоловічий клуб

Сучасні Герої України: Аніщенко Олександр Григорович

Війна на Донбасі перевернула мирне життя українців.

Після мітингів на площах у Слов’янську прийшов «русскій мір» разом із козаками та російськими бойовиками Стрєлкова.

І першими проти них виступили бійці Служби безпеки України. Саме вони і зазнали перших втрат. І одним із перших загиблих від рук терористів став Олександр Григорович Аніщенко.

Народився він 17 грудня 1969 року в місті Суми. Після закінчення школи навчався в Сумському державному педагогічному інституті імені А.С. Макаренка на факультеті фізичного виховання.

Уже під час навчання працював вчителем фізичної культури в сумській загальноосвітній школі № 4. У 1990-1992 роках працював пожежником у воєнізованій пожежній частині № 7 міста Суми.

Із 1993 року проходив військову службу в Службі безпеки України. 14 років служив у складі спецпідрозділу «Альфа».

Із 2008 року обіймав посаду заступника начальника відділу Центру спеціальних операцій боротьби з тероризмом в Управлінні Служби безпеки України в Сумській області. Вважався одним із найкращих снайперів України.

Під час Революції гідності в лютому 2014 року був серед представників силових структур, які отримали наказ стріляти в мирних активістів Майдану. Підполковник Олександр Аніщенко відмовився виконувати злочинний наказ і написав рапорт, який, фактично, означав його звільнення з силових структур. Утім, після зміни влади в Україні було прийняте рішення залишити його на службі.

Із весни 2014 року очолював зведену групу УСБУ в Сумській області, що була перекинута під Слов’янськ.

Загинув 5 травня 2014 року під час бою з російськими бойовиками. Вже маючи кілька кульових поранень, перебуваючи під вогнем противника, він до останнього прикривав своїх бойових товаришів, які потрапили у засідку і були змушені вести нерівний бій. Похований у місті Суми на Центральному кладовищі.

Посмертно був нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (20 червня 2014 року).

Указом Президента України Петра Порошенка № 1/2015 від 2 січня 2015 року полковнику Олександру Григоровичу Аніщенку посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

2 вересня 2014 року рішенням сесії Сумської міської ради полковнику Олександру Аніщенку присвоєно звання «Почесний громадянин міста Суми» (посмертно). Ім’я Героя присвоєно Сумській середній загальноосвітній школі № 4, де він навчався та працював вчителем.

15 вересня 2014 року на фасаді будівлі цієї школи відкрито меморіальну дошку.

Також у вересні 2014 року з початку нового навчального року перший курс у Національній академії Служби безпеки України названо ім’ям Олександра Аніщенка.

Розпорядженням сумського міського голови від 19 лютого 2016 року вулиця Антонова в місті Суми названа ім’ям Олександра Аніщенка.

А 5 травня 2016 року на фасаді будівлі Сумського обласного військового комісаріату було відкрито анотаційну дошку.

Ще статті по темі

Back to top button