Чоловічий клуб

Урагани на полі бою

Одним із найбільш потужних засобів ведення війни, застосованих українською армією в ході бойових дій на Донбасі, були РСЗВ «Ураган».

Їх розрахунки могли вражати цілі в глибині оборони противника на відстані до 36 км.

Завданням реактивної артилерії є насамперед сковування наступу противника, прикриття відходу наших військ. При цьому уражаються виключно великі цілі – знищення малогабаритних цілей просто нераціональне. Можливе також мінування місцевості протитанковими мінами.

На березень 2014 «Урагани» перебували в складі лише одного підрозділу – 27-го реактивного артилерійського полку в Сумах. Полк був сформований у 2008 році в рамках реформування Збройних сил України на території розформованого роком раніше Сумського інституту ракетних військ і артилерії. На початок 2014 року в його складі було 54 установки РСЗВ «Ураган».

Уперше полк рушив у бій 7 березня 2014 року, коли один дивізіон був висунутий у Чернігівську область – для прикриття від можливої російської агресії. Тим часом у частині тривали роботи з відновлення матчастини та наповнення особовим складом (перш за все за рахунок мобілізації чоловічого населення Сумської області).

Далі був Донбас, де полк був розкиданий побатарейно по всій лінії фронту: так, влітку одна батарея базувалася в околицях гори Зортав неподалік смт Старобешеве (Донецька область), ще одна – в районі м. Щастя (Луганська область).

Як говорив у своєму інтерв’ю командир полку полковник Валерій Ісмаїлов: «Географічно підрозділи нашого полку знаходяться по всій лінії зіткнення і діють на всіх напрямках – маріупольському, дебальцевському, донецькому, луганському. Практично всі підрозділи полку працюють, зокрема й зараз, на найгарячіших напрямах, які в усіх на слуху».

Бойовий дебют розрахунків «Ураганів» відбувся 3 липня 2014 року.

Противник намагався боротися з такою потужною зброєю і, коли з’явилася можливість використання аналогічних російських далекобійних комплексів, то першими цілями стали місця базування 27-го РЕАП.

Згодом РСЗВ активно застосовувалися в ході зимових боїв у районі Дебальцево – там воювала 5-та реактивна артилерійська батарея 2-го реактивного артилерійського дивізіону.

Усього за час кампанії на Донбасі було втрачено 6 РСЗВ «Ураган», загинуло 25 військовослужбовців 27-го РЕАП.

На початку 2015 року полк був реорганізований у бригаду, при цьому кількість реактивних дивізіонів збільшилася до чотирьох.

Ще статті по темі

Back to top button