Чоловічий клуб

Війна після перемир’я

Вважається, що з підписанням у Мінську 5 вересня 2014-го перемир’я, бойові дії на Донбасі припинилися. Однак був один напрямок, де бої тривали аж до 21 вересня. Це був плацдарм, який утримували десантники 25-ї бригади в районі сіл Верхня Кринка – Нижня Кринка – Жданівка.

У рамках плану з оточення Донецька одночасно з проведенням операції в районі Іловайська Генеральний штаб провів локальну операцію силами десантників 25-ї дніпропетровської повітрянодесантної бригади з виходу на рубіж річки Кринка з загрозою оточення Макіївки та Харцизька.

За короткий час було сформовано два зведені штурмові загони, які швидко зайшли в тил бойовикам та зачистили Жданівку, села Комунар і Нижня Кринка.

Слідком за дніпропетровцями в прорив ввійшли зведені частини 41 БТРо і Національної Гвардії, які виставили блокпости в районі шахти «Полтавська» та села Малоорлівка.

Попри те, що противник мав у районі Харцизька, Єнакієвого та Кіровського дуже великі сили, однак на відкритий бій їхні командири (насамперед горловський польовий командир на прізвисько «Бес») не наважувалися, не маючи розвідувальної інформації.

Десантники тим часом за допомогою бригадної артилерії встановили вогневий контроль над ділянкою дороги Харцизськ – Зуєвка, знищивши кілька колон, причому одну навіть вночі..

Дніпропетровські десантники організовували кілька засідок, де було вбито багато терористів.

Однак ворог постійно накривав позиції артилерійським вогнем, що дуже погано впливало на боєздатність бійців тербатів і НГУ. Тому дуже часто на блокпостах разом із мобілізованими чергували десантники.

Силам АТО дуже дошкуляли так звані блукаючі міномети, але, зрозумівши алгоритм їх роботи, десантники знищили тільки біля станції Ханженково до 10 одиниць.

Розвідувально-диверсійні групи 25-ї бригади зайшли в тил до терористів і знищили сім блокпостів неподалік Зуївки, Зугресу, Кіровського та Харцизська.

Але наприкінці вересня 2014 року, коли стало зрозуміло, що далі українська армія не буде вести наступальних дій, командування вирішило відвести 25-ту бригаду. Відходячи, десантники вирішили своєрідно попрощатися з бойовиками, знищивши два базові табори неподалік Зуєвського водосховища та шахти «Комуніст».

21 вересня 2014 року бригада відійшла до Дебальцевого.

Ще статті по темі

Back to top button