Політика

Бути чи не бути: чернігівські експерти розповіли про можливість проведення дострокових перевиборів до парламенту

Дедалі частіше серед політиків чути розмови з приводу дострокових виборів до парламенту. Та експерти не поспішають із остаточними висновками. На думку політологів, імовірність того, що Верховну Раду все ж розпустять, не перевищує 50%.

За словами голови Комітету виборців України Олексія Кошеля, дострокові вибори наразі не є доцільними. Він вважає, що теперішній склад Верховної Ради має всі ресурси та бажання для того, аби завершити низку реформ, що гідно себе зарекомендували. Зокрема експерт виділив конституційну реформу та децентралізацію. Однак він розповів і про те, що в деяких політичний колах є бажання все ж провести ці вибори достроково.

«Такі дії вигідні зараз партії Зеленського «Слуга народу», оскільки поки що вона має непоганий результат. Проте до жовтня ці показники політична сила може розгубити. Є також гарні електоральні позиції в опозиційної платформи «За життя», тому і їм вигідні дострокові вибори. Частково вигідні дострокові вибори і «Блоку Петра Порошенка», – розповів Олексій Кошель.

Читайте також: Депутат облради пропонує призначити вибори в ОТГ одночасно з парламентськими

Та наразі в парламентських колах не спостерігається розколу, тому, на його думку, вірогідність дострокового голосування мінімальна.

З цим погоджується і чернігівський політичний експерт Юрій Паперний. Він зазначає, що наразі немає законних підстав для цього.

«Вибори у визначені строки покажуть, наскільки ефективно працює нова влада. До того ж це дасть змогу виборцям відійти від ейфорії голосування за Президента та допоможе тверезіше поставитись до виборів парламенту», – каже Юрій Паперний.

До того ж процедура передбачає ухвалення такої ініціативи Президента Верховною Радою та її головою, який уже зробив заяву про те, що не підписуватиме рішення про розпуск парламенту.

Далі Кабінет Міністрів повинен виділяти кошти на перевибори. На думку чернігівських експертів, найімовірніше, цього зроблено не буде.

«Усе залежить від того, як поводитиметься команда Зеленського. Адже вважається, що він не є самостійним політиком, а є певна людина, яка стоїть за ним. Тому шанси, що будуть перевибори, – 50/50», – зазначає політичний експерт Олександр Підгорний.

Він також наголошує на тому, що на долю перевиборів вплине фактор вигоди для певних політичних сил.

Ще статті по темі

Back to top button