Політика

До в’язниці за гречку: Кабмін пропонує посилити покарання за підкуп виборців

МВС України ініціює посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства.

Відповідний проект закону на засіданні уряду презентували міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і його заступник Тетяна Ковальчук, передає Цензор.НЕТ із посиланням на «Укрінформ».

«МВС спільно з громадською мережею «ОПОРА» й іншими суб’єктами виборчого процесу підготували проект закону України, який називається «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства». Робота над цим законопроектом тривала близько 2 років, він пройшов тривале публічне обговорення та отримав позитивні експертні оцінки. Проект закону погоджено з усіма зацікавленими міністерствами і відомствами», — сказав керівник МВС.

За його словами, ключовими змінами, які пропонуються в законопроекті, є невідворотність покарання за злочини проти виборчих прав громадян.

Заступник міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук зазначила, що в документі пропонується ввести санкції у вигляді позбавлення волі на строк до 2 років за такими статтями Кримінального кодексу, як «незаконне використання, вкидання виборчого бюлетеня», «порушення таємниці голосування членом виборчої комісії, кандидатом або спостерігачем» , «отримання виборцем неправомірної вигоди, пов’язаної з реалізацією активного або пасивного виборчого права» тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фейк чи реалії: чи будуть дочасні парламентські вибори у 2018 році

Законопроектом також пропонується за надання виборцям неправомірної вигоди, фальсифікацію виборчої документації та непрямий підкуп виборців позбавляти волі на строк до 6 років.

«Правоохоронці отримують можливість здійснювати негласні слідчі дії і збирати належні докази для притягнення до відповідальності недобросовісних учасників у передвиборній боротьбі. Підкуп виборців залишається найбільшою загрозою проведення виборів у нашій державі і є ключовим викликом для правоохоронців, які тепер не можуть застосувати негласні слідчо-розшукові дії у час розслідування злочинів, віднесених до цієї категорії справ», — зазначила заступник міністра.

Проект закону також передбачає введення відповідальності за підкуп кандидата і криміналізацію здійснення передвиборної агітації, що супроводжується наданням виборцям неправомірної вигоди. За словами Ковальчук, в законопроекті істотно розширюється поняття неправомірної вигоди, яка може надаватися виборцям. Зокрема, до неї пропонується віднести спиртні напої і продукти харчування.

Вона додала, що в проекті закону пропонується також скасувати кримінальну відповідальність за знищення або приховування виборцями своїх власних бюлетенів, обмежившись штрафом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандальна тисяча: чому влада злякалася тих, кому повинна допомагати

Проект закону також передбачає звільнення від кримінальної відповідальності осіб, які добровільно повідомили правоохоронним органам про скоєння злочинів щодо підкупу виборців або фальсифікації виборчої документації. У той же час, як зазначила Ковальчук, звільнення від кримінальної відповідальності не буде застосовуватися до організаторів підкупу виборців або злочинної діяльності по фальсифікації виборчої документації.

«Зміни, передбачені законопроектом, спрямовуються насамперед на формування передумов і інструментарію для виявлення і розслідування злочинів і притягнення до відповідальності винних осіб», — підкреслила Ковальчук.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Цікаві пропозиції, але краще не садити до в!язниці, а позбавляти права бути обраним і обирати на певний термін — років так до десяти. Якщо люди не поважають виборче законодавство, то чому воно повинно захищати їх права?

Back to top button