Суспільство

Батьків дітей-інвалідів звільнили від мобілізації

Верховна Рада ухвалила закон, який надає право батькам дітей-інвалідів на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації або можливості проходити військову службу за місцем проживання, а також право на звільнення з військової служби.

За законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо додаткових гарантій соціального захисту дітей-інвалідів» у першому читанні за основу та в цілому проголосували 239 депутатів при мінімально необхідній кількості 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається,  що його метою є створення додаткових гарантій соціального захисту для неповнолітніх дітей-інвалідів, шляхом надання їхнім батькам, які є військовозобов’язаними, права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації або можливості за їх бажанням проходити військову службу за місцем проживання, а також надання таким батькам,  які на даний час призвані по мобілізації у Збройні Сили України та інші військові формування, права на звільнення з військової служби.

Для досягнення зазначеної мети проектом закону передбачається внесення відповідних змін до законів України  2Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та «Про військовий обов’язок і військову службу».

В Україні офіційно зареєстровано близько 157 тисяч дітей-інвалідів,  а п’ять тисяч батьків, які їх підтримують, підпадають під мобілізацію на особливий період або проходять віськову службу в Збройних силах України.

Цей законопроект дозволяє звільнити від мобілізації та припинити службу в Збройних силах за бажанням батькам,  якщо вони вважають це за потрібне та бажають опікуватись дітьми-інвалідами. Під час обговорення законопроекту представники Міністерства оборони, загалом підтримуючи законодавчі ініціативи, запропонували обмежити категорію осіб, які підпадають під такі форми звільнення. Ця пропозиція була підтримана членами комітету.

Джерело: http://zrada.today/

Ще статті по темі

Back to top button