Суспільство

«Бути музою» минулих епох: у Чернігові започаткували незвичний проєкт для жінок (Фото)

У Чернігові започаткували проєкт для жінок «Бути музою». Він проходить у форматі фотодівичнику. Його створила Олена Товкач.

Жінка каже, що вона щаслива мама та дружина. Займається тим, що проводить різноманітні івент-заходи. Окрім цього, вона вже 12 років працює соціальним психологом, тренером і проводить консультації. Олена Товкач має три вищі психологічні освіти. Усі свої знання вона й поєднала у власному проєкті.

«Захотілося порушити тему жіночності, оскільки життя настільки сумбурне, що жінки просто гублять свою унікальність, здатність надихатися та надихати інших. Вони просто забувають про свою самобутність, а до цього треба повертатися. Я часто проводила різноманітні тренінги, але як ведучій мені бракувало емоцій, що неабияк допомагають у будь-якій терапії. Тому й виникла ідея створити отакі фотодівичники», – наголосила Олена Товкач.

Вона розповіла, що коли почали думати, як організувати захід, то згадали, що найбільш жіноча епоха – це кінець ХІХ – початок ХХ ст. Тому всі зустрічі проходять в образах саме тих часів.

Ідею проводити фотодівичники саме у такому форматі Олені Товкач подала співорганізатор проекту Вікторія Сидорова. Вона екскурсовод та добре знається на історії. Тому взяла на себе саме цю частину роботи. До того ж пані Вікторія проводить майстер-класи. Окрім цього жінка професійний журналіст, психолог, організатор турів вихідного дня і надихаючих подій.

Особливістю проєкту є те, що жінкам пропонують повністю поринути у життя минулої епохи. На захід запрошують навіть стиліста, який допомагає учасницям приміряти на себе образ дами ХІХ століття. Вони можуть вдягти прикраси та сукні тих часів. Їх для заходу орендують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Приватна школа, інноваційні листівки та «антицукор»: на Чернігівщині реалізують унікальні проєкти (Відео)

«Щойно жінка вдягає довгу гармонійну та жіночну сукню, стиліст наш робить їй зачіску, вона бере парасольку, віяло – вона змінюється не лише зовні. Внутрішній стан стає абсолютно іншим», – пояснює Олена Товкач.

Також для жінок проводять спеціальні практики, зокрема арт-терапію, медитації та багато іншого. Тут розмовляють про жіночність, сімейні традиції, роль жінки у родині.

Щоразу Олена Товкач готує різні програми тренінгів. Складаючи план дня та підбираючи вправи, вона насамперед відштовхується від особливостей і запитів самих учасників.

«Зараз жінки розуміють, що мають працювати, брати на себе відповідальність, а потім від цього страждають. Тому що лише наповнена внутрішньо жінка може дарувати натхнення та наповнювати навколишніх. Не тільки свого чоловіка, а ще дітей та інших близьких. Тобто щаслива мама може створити сприятливу атмосферу в родині. Саме тому ми працювали на те, щоб відновити самоцінність, аби жінка зрозуміла: те, що вона існує, вже є великою цінністю, і треба нести свою красу, неповторність у світ та пишатися насамперед самою собою. Адже те, що ми випромінюємо, потім відгукується. Це така неглибока психологічна робота на натхнення, емоцію, чуттєвість. Окрім цього, ми з дівчатами розмовляємо, ділимося своїми історіями», – розповідає засновниця проєкту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Київська Лавра» та «Гетьманська столиця» реалізували спільний проєкт (Відео)

Олена Товкач зазначила, що на першому заході проєкту до них долучалися молоді жінки. Зараз же учасницями стають багатодітні мами, які мають по 3-5 дітей. Здебільшого вони приходять по натхнення, адже повсякденна рутина не дає їм можливості присвятити час собі.

Уже минуло кілька таких заходів. Перший провели у Старому Білоусі в садибі Березовських. Він називався «My time» і був присвячений організації часу для себе.

Другий захід пройшов у Седневі. На ньому відпрацьовували впевненість у собі. Цей фотодівичник пройшов у маєтку Лизогубів. У його межах учасницям провели екскурсію «Любовні стежки Седнева». Окрім цього, сюди додали креативне рукоділля, де жінки створювали різні вироби в техніці декупаж.

Саме цей фотодівичник був ще й благодійним. Кошти, зібрані під час його проведення, пішли на закупівлю матеріалів для творчості, які передали Замглайському інтернату для дівчат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині шукають сімейні пари для участі у новому проєкті

Усі вироби та фото жінки-учасниці фотодівичників можуть залишити собі на згадку. Кожній із них дають по 20 світлин із заходу, зроблених професіональним фотографом.

Наразі планують провести наступний фотодівичник. Із темою наразі не визначилися, але вже відомо, що він відбудеться в маєтку Михайла Коцюбинського.

Усі заходи платні. Їх вартість залежить від витрат на оренду транспорту, екскурсій, роботу фотографа та стиліста тощо. Учасницею може стати кожна жінка, незалежно від віку. Кількість людей у групі обмежена до 10 осіб. Один фотодівичник триває дев’ять годин.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Фото Катерини Лавринець

Ще статті по темі

Back to top button