Суспільство

Чернігівщина має три провінції

Чернігівська область має три провінції. Так поділяється наша область за ландшафтними особливостями – на три фізико-географічні провінції: Чернігівське Полісся, Новгород-Сіверське Полісся та Лівобережна Дніпровська лісостепова.

Перша провінція – Чернігівське Полісся – найбільша, розташована в північно-західній частині області. Це – слабко хвиляста піщана рівнина морено-льодовикового періоду, тут поширені борові та суборові ліси. Тут також є й лесові «острови», є численні пониження (давні річкові та прохідні долини), які доволі заболочені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вимір незалежності: світ графіті та вуличного мистецтва у Чернігові (Відео)

Майже втричі менша провінція – Новгород-Сіверське Полісся – знаходиться в північно-східній частині Чернігівщини. Тут вже трохи інший рельєф: територія з численними глибокими ярами, які іноді врізаються у крейдяні породи.

Третя провінція – Лівобережна Дніпровська лісостепова – простягається на півдні та південному сході нашої області. Територіально майже вдвічі менша за Чернігівське Полісся. Особливістю провінції є те, що ця територія належить до лесової рівнини, яка глибоко «порізана» річковими долинами, має багато балок, западин, лощин.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична, за матеріалами інформаційно-краєзнавчого довідника «Дивосвіт природи Чернігівщини»

Ще статті по темі

Back to top button