Суспільство

Чернігівський історичний музей згадує загиблих Захисників-земляків у день їхнього народження

Війна в Україні триває з 2014 року. І на жаль, кількість наших військових, які загинули, особливо після 24 лютого 2022 року, збільшується. Українці мають бути вдячні кожному Захиснику, який віддав життя за нашу незалежну державу.

Пам’ять про кожного українського Героя має бути збережена. Тож у Чернігівському історичному музеї реалізовують проєкт саме такого спрямування. Від 2014 року цією справою займається Сергій Лаєвський, нині заступник директора музею. До цієї роботи його підштовхнуло й те, що він ніколи не бачив своїх обох дідусів, які вважаються безвісти зниклими у Другу світову війну, про них немає жодної інформації, окрім споминів їхніх дітей.

«У ХХІ столітті не може і не повинно бути війни, яка по собі залишає невідомі поховання та безіменних солдатів. Тож я почав збирати інформацію про загиблих земляків-військових. Відомості брав і продовжую брати з відкритих джерел, тобто ту інформацію, яку я знаходжу, може знайти будь-хто, якщо займеться цим пошуком. До відкритих джерел я зараховую дані, що є в інтернеті, інформацію кладовищ, книжки, буклети, брошури, які вже написані й оприлюднені.

Я не знаю, наскільки нині я уповноважений називати конкретні цифри наших втрат, бо всі ми знаємо, що Україна в 2022 році після повномасштабного вторгнення – і, як на мене, то цілком справедливо, – ухвалила рішення не публікувати інформацію про втрати. Загалом вважається, що це демотивує», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Сергій Лаєвський.

Він не збирає інформацію про загиблих цивільних, тільки про військових. І то не про всіх, а тільки про тих, хто народився або похований у Чернігівській області.

«Звісно, трапляється інформація про бійців, які навчалися або тривалий час жили на Чернігівщині, але якщо вони не народилися або не поховані на Чернігівщині, то я дані про них до своїх таблиць не заношу.

Підсумком того, що я робив і продовжую робити, є нариси про наших загиблих земляків, які ми роздрукували та представляли у військово-історичному музеї. Ми дуже вдячні рідним і близьким загиблих Захисників, що приходили й знайомилися з цією інформацією, виправляли наші помилки, бо зрозуміло, що у відкритих джерелах вони трапляються, зокрема щодо дат або місця народження полеглих військових. І в дні народження загиблих інформація про них з’являлася на сторінці Чернігівського історичного музею ім. Тарновського у фейсбуці», – розповів заступник директора музею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роблять запаси та вакцинуються: як чернігівці підготувалися до холодів і ймовірного блекауту

У 2022 році він припинив ці публікації зі зрозумілих причин. Але йому дуже хочеться, аби щодня о 9-й ранку пам’ять загиблих військових вшановували персоніфіковано.

«Із 1 серпня на музейній сторінці у фейсбуці я відновив нариси про загиблих земляків-військових, чий день народження припадає на дату, яка є. Я оприлюднюю дані з 2014 року. Раніше я публікував біографії захисників, які пішли з життя після демобілізації. То нині я цього не роблю. Інформація тільки про тих, хто загинув на війні, або небойові втрати під час перебування у війську – хвороба, ДТП чи якась інша причина.

Коли я свого часу був в Ізраїлі, мене вразило, що в день пам’яті солдатів по всій країні називали їхні імена – всіх, хто загинув за волю і незалежність Ізраїлю. Дуже хотілося б, щоб так само було і в Україні, щоб ми знали імена всіх і кожного та не цуралися їх називати, пишалися тим, що вони зробили в ім’я України», – зазначив Сергій Лаєвський.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button