Суспільство

Чернігівський мандрівник підкорює найбільші ріки країни

Від джерела – до моря! Із таким девізом чернігівець Михайло Закусилов останні чотири роки підкорює щоразу нові річки, сплавляючись по них і долаючи відстані в понад тисячу кілометрів.

Михайлу 39 років, він народився і виріс у Чернігові, навчався спочатку в чернігівському училищі на столяра-червонодеревника, далі – на будівельника в Остерському будівельному технікумі та Сумському аграрному університеті.

104120508_277113330102606_6368043644669384042_n

Працював і працює зараз за спеціальністю «будівельник». Зводить дерев’яні будинки та займається їх внутрішнім і зовнішнім оздобленням.

Питаємо в Михайла, як так вийшло, що він став мандрівником.

   «Вийшло так, що взимку роботи менше, тому я переглядав в інтернеті з цікавості, хто як проводить свій вільний час. Побачив там, як хлопець сам мандрував річками на байдарці. Мені сподобалося. Купив собі човна та почав мандрувати вже наступної весни», – розповідає мандрівник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомий український мандрівник презентував свою книгу в Корюківці

Які були перші подорожі і коли почали подорожувати?

Це були сплави по річці. Почав сплавлятись із 2016-го. Я порівняно молодий мандрівник. Одним із перших був сплав по Снову. Потім були 650 кілометрів на байдарці з Сумської області до Києва.

Які були ваші найбільші сплави?

У 2018-му був сплав по річках Десна та Дніпро з крайньої північної точки Чернігівщини (в районі села Мурав’ї Новгород Сіверського району) до моря, і далі від Очакова до Одеси морем. На цей сплав витратив 40 днів. Відстань становила 1600 кілометрів.

По Дністру був сплав – 60 днів, 1400 кілометрів. Початок річки був у горах. Пройшов пішки три дні, коли русло річки дозволяло плисти, почав сплавлятися. Перед цим речі та байдарку відправив уперед «Новою поштою».

104427802_266476961354041_6558637894421012102_n

Були піші подорожі?

Так. Були подорожі в Карпатах. Зазвичай тут ми ходимо групами. Такий похід триває в середньому 7-8 днів. Ходили восени – тоді дуже красиво в горах, дерева забарвлені в різні кольори, ще можна побачити перший сніг. За маршрутом на день проходимо зазвичай 25 кілометрів. Хочу сказати, що відрізняються гірські походи від водних, це однозначно. Адже там ви все на собі тягнете, а на воді все в байдарці. Плюс завжди вода поряд – можна скупатися.

Що подобається під час подорожі?

Люблю фотографувати. На воді дуже гарні схід і захід сонця, різноманітна флора і фауна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомий мотомандрівник презентуватиме у Корюківці книгу «Проїду світ»

Це можливість подорожувати, побачити землю, на якій я живу. Не в телевізорі, не через газети, а на власні очі, можна зробити свої висновки. І людей бачу різних. До прикладу на одній річці зовсім різні люди живуть. Унизу – одесити, посередині – молдавани, вверху – закарпатці. Усі кажуть, що знають Дністер, але спілкуються різними мовами. Це цікаво.

Як відбувається подорож?

Технічна частина – все з собою. Все розміщаю в байдарку. Намет, спальник, їжа, казанок, посуд. Сушені продукти, тушонка, крупи тощо. Так звані борщові набори, але сухі. Готуються з цього супи, борщі. Беру спершу собі запас на два тижні. Беру воду, але небагато. Вона важка, а пити треба багато. Тому беру з собою фільтр, через нього пропускаю річкову воду. Також питну воду, яку не треба кип’ятити, шукаю в джерелах, колодязях тощо.

Які труднощі під час сплавів? Які критичні ситуації були?

Практично весь час треба гребти.

104748778_924470668017274_5093206388680349228_n

Одного разу на водосховищі, до берега було десь кілометр, заговорився у навушниках, ззаду підійшли хмари, гроза, блискавка. Тоді було страшно, «відхопив» адреналіну.

До кінця подорожі інколи накопичується якась втома, але втягуєшся і просуваєшся до цілі.

Однією зі складних, але дуже цікавих подорожей, за словами мандрівника, був одиночний чотириденний сплав по замерзаючій річці Снов. Це було перед новим 2018 роком. До речі, всі свої подорожі Михайло описує на своїй сторінці в Facebook, а також фільмує і ділиться на своєму однойменному каналі в YouTube – Михаил Закусилов.

Михайло більшість часу працює будівельником, зароблені кошти витрачає на подорожі. Каже, якщо є охочі виділити фінанси на його проєкт «Ріки України від джерела до моря», то не відмовиться, адже подорожувати – це заняття не з дешевих.

Про мрії і плани Михайло говорити не хоче, проте хотів би підкорити найбільші ріки Європи. Однак вважає: спершу треба «побачити своє», адже наша природа точно не гірша за закордонні краєвиди.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button